Odchod mladé bojovnice. Moravcová si několikrát sáhla na dno, z traumata se chtěla vypsat

Nela Moravcová se s tím snažila bojovat.

Zemřela Nela Moravcová

Bojovnice, která několikrát vstala ze dna. Nela Moravcová si prošla znásilněním a kvůli psychickým následkům pak chtěla několikrát spáchat sebevraždu. Nakonec se jí měla stát osudnou sepse po amputaci nohy.

„Dal mi 21 centimetrů dlouhý nůž pod krk. Měla jsem pocit, že je to jen ve filmu. Začala jsem ale přemýšlet, jak se zachránit.“ I tak líčila hrůzný zážitek v pořadu Interview ve vysílání CNN Prima NEWS Nela Moravcová, kterou v roce 2017 brutálně znásilnil a málem zavraždil soused.

Ačkoliv bylo napadení původně považováno za brutální znásilnění, později bylo překlasifikováno jako pokus o vraždu. „Měla jsem velmi vážná zranění – zlomenou jazylku (kost v krku mezi bradou a hrtanem, pozn. red.), tudíž jsem byla ve fázi dušení,“ popsala v srpnu minulého roku Moravcová.

Skočila z okna

Dva roky po útoku se dívka pokusila o sebevraždu skokem z okna. „Určitě to ve mně není uzavřeno, na to se nedá zapomenout. Naučit se s tím žít ale ano. Jakési flashbacky jsou ale zrádné, mohou přijít každou vteřinu,“ popsala svůj psychický stav. Zranění ji upoutala na vozík.

Podle Moravcové jí chyběla především psychoterapeutická péče. „Měla jsem medikaci, ale léky nejsou řešení, je to berlička. Myslím, že to nebylo dostatečné. Myslela jsem si, že to zvládnu sama,“ řekla s odstupem.

Tehdy o velmi krutém zážitku s nikým nemluvila. „Nechtěla jsem je tím zatěžovat. Ani přátelé, ani rodinu. Bylo to takové tabu. Řešila jsem to sama v sobě pomocí nějaké autoterapie, která je, myslím, vhodná, když je doplněná o celkovou terapii,“ připustila.

Kniha jako terapie

Poté se mladá žena rozhodla, že se ze svých nepříjemných zkušeností vypíše. V knize Bez rozmyslu líčila nejen hrůzy, které prožila, ale poodhaluje i další kapitoly ze svého života. Promlouvá o svém boji s anorexií i o tom, čím si prošla během hospitalizace v nemocnici.

CNN Prima NEWS poskytla ukázku, ve které popisovala léčbu v únoru roku 2020 poté, co si chtěla vzít život. „Začala jsem se cítit nemocně. Věděla jsem, že je něco špatně. Nakonec jsem v sobě našla odhodlání a zavolala jsem si pro lékaře. ‚Omlouvám se, ale je mi divně. Něco mi zřejmě je. Nemám vůbec chuť k jídlu a když něco sním, tak to okamžitě vyzvracím.‘ Byla jsem poslaná na stopadesátou magnetickou rezonanci a CT. Výsledek: neprůchozí střeva,“ píše například. Více se dočtete zde.

V tu dobu, září minulého roku, také Moravcová předčasně ukončila sbírku, která ji měla pomoci postavit se na nohy. „Chtěla jsem se zaměřit na budoucnost místo toho, aby mě nadále pronásledovala minulost,“ okomentovala ve facebookovém příspěvku. „Vykřičela jsem do světa vše, co bylo potřeba a i když se mi tím strašně moc ulevilo, byla tam pořád nějaká tíha,“ doplnila mladá žena.

V prosinci loňského roku přišla další rána. V psychické nepohodě Moravcová polykala velkou dávku prášků na spaní, lékařům se ji ovšem podařilo zachránit. Přiznala, že v poslední době zanedbala psychologickou péči.

Čtyři měsíce poté zemřela. Podle vyjádření na jejím účtu na sociální síti se tak stalo minulý pátek. „Se zármutkem oznamujeme, že nás v pátek 22. dubna 2022 ve večerních hodinách, po krátké a intenzivní nemoci, opustila Nela. Prosíme o tichou vzpomínku a respekt k soukromí truchlící rodiny a nejbližších,“ napsali v pondělí blízcí na její facebookový profil. Web eXtra.cz uvedl, že příčinou úmrtí měla být celková sepse organismu.

Tagy: