Zachraňoval jiné, zaplatil za to životem. Při evakuaci z míst záplav zemřel bavorský hasič

Bavorsko zasáhly extrémní lijáky.

Německo zasáhly rozsáhlé povodně

Dobrovolný hasič přišel v noci na neděli o život při zásahu na pomoc lidem ze zatopených míst v Bavorsku. Na svých internetových stránkách o tom informuje Bavorský rozhlas. Záplavy na jihu Německa i neděli způsobují komplikace v železniční, silniční i říční dopravě. Na některých místech během jednoho dne spadlo takové množství srážek, kolik běžně naprší během celého měsíce.

Policie uvedla, že 42letý dobrovolný hasič spolu s dalšími třemi záchranáři v městečku Pfaffenhofen ve člunu vyrazili na pomoc lidem, kteří kvůli povodni uvázli v bungalovu. Člun se ale převrátil. Tři hasiči se zachránili, jeden byl v neděli nad ránem nalezen mrtvý.

ČTĚTE TAKÉ: Na Plzeňsku se rozvodňují řeky. Podívejte se, kde je situace nejzávažnější

V okolí Pfaffenhofenu v noci na neděli musely své domovy opustit stovky lidí, mezi nimi asi 140 seniorů ze dvou domů s pečovatelskou službou, protože v nich byly problémy s dodávkami proudu. Záchranáři je rozvezli do nemocnic. Pro ostatní evakuované zřídili nouzové ubytování v tělocvičnách.

V hornobavorském Schrobenhausenu se podle Bavorského rozhlasu pohřešuje člověk, který byl ve sklepě svého domu. Kvůli velké vodě se k němu nemohou dostat záchranáři.

V oblasti městečka Baar-Ebenhausen se protrhly hráze dvou nádrží na řece Paar, která z jihu teče do Dunaje. Úřady vyzvaly lidi, aby okamžitě opustili přízemí svých domů a vyšli do vyšších pater.

Ve městě Schwäbisch Gmünd ležícím asi 50 kilometrů východně od Stuttgartu vykolejil rychlík ICE s 185 lidmi kvůli sesuvu půdy. Nikomu z cestujících se nic nestalo a v noci na neděli byli z vlaku evakuováni.

Lidé na jihu Německa musejí počítat s rušením spojů na železnici a zpožděními. Týká se to například trati z Mnichova přes Norimberk do Berlína nebo z Mnichova do švýcarského Curychu.

Policie v oblasti Freisingu zřejmě v obou směrech uzavře dálnici A9 mezi Mnichovem a Norimberkem. Nyní je zaplavený směr na jih a je jen otázkou času, než voda zatopí i směr na Norimberk, informoval Bavorský rozhlas.

Platí výstrahy před povodněmi

Úřady v Bádensku-Württembersku kvůli vysoké hladině vody zastavily lodní dopravu na horním toku Rýna. Nedaleko Karlsruhe hladina řeky přesáhla kritickou úroveň 7,5 metru, píše DPA.

Nejvyšší stupeň varování před povodní platí v neděli na mnoha místech v Bavorsku. Týká se to zejména jižních přítoků Dunaje. Velká voda postupuje po této řece a přesouvá se ze Švábska do Horní Falce a Dolního Bavorska.

Pro jižní části Německa meteorologové předpovídají trvalý déšť i na neděli, jeho intenzita už ale poněkud polevila. I tak by ale lidé měli počítat s tím, že přechodně se může situace znovu zhoršit. Počasí se začne zlepšovat od úterka.

Mnoho bavorských okresů od pátečního večera vyhlásilo stav katastrofy, aby úřady mohly dobře koordinovat záchranné akce. Na řadě míst se řeky dostaly na úroveň stoleté vody. V Kissleggu na východě Bádenska-Württemberska napršelo za pátek 130 litrů vody na metr čtvereční, běžně tam je měsíční úhrn srážek 118 litrů na metr čtvereční.

Tagy:
Německo smrt Stuttgart Mnichov povodeň Bavorsko Norimberk hasič Bádensko-Württembersko Schwäbisch Gmünd Pfaffenhofen