V Česku stále hrozí povodně, vyskytnou se i bouřky. Podívejte se, kde udeří nejsilněji

Bouřka

Na západě Čech stále platí výstraha před povodněmi. Během neděle se navíc mohou vyskytnout také bouřky, odpoledne by mělo pršet na většině území Česka. Přeháňky a bouřky se budou vyskytovat i během pondělí, poté by se počasí ale mělo zlepšit. Teploty se budou pohybovat kolem 20 stupňů, ve středu však vyšplhají až na 26 °C.

Kvůli vydatným dešťům měli hasiči během soboty desítky výjezdů. Zasahovali u popadaných stromů i zatopených komunikací a sklepů. Více práce je zřejmě čeká i během neděle zejména na západě Čech. V platnosti je totiž stále výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před povodněmi, pro Plzeňsko platí dokonce druhý stupeň povodňové aktivity.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Houbařská sezóna začala, upozorňují mykologové. Podívejte se, co lze v lese již najít

„Voda v některých řekách se může vylévat z břehů do okolní krajiny,“ informoval ve výstraze ČHMÚ. Podle meteorologů hrozí také možnost zvýšeného odtoku vody a snížení stability stromů v podmáčené půdě.

Podle předpovědi meteorologů by se v neděli odpoledne měly přeháňky vyskytnout na většině území Česka. Místy se mohou objevit také bouřky. Později večer bude ale srážek a místy i oblačnosti ubývat. Nejvyšší teploty dosáhnou 20 až 24 °C.

Noc na pondělí bude oblačná až polojasná, ojediněle přijdou přeháňky. Během noci od jihu přibyde oblačnosti a na jihu Čech se místy vyskytne déšť. K ránu se ojediněle mohou tvořit mlhy. Nejnižší teploty klesnou na 14 až 10 °C.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

V pondělí bude oblačno až zataženo, během dne se na většině území očekávají přeháňky nebo občasný déšť, místy i bouřky. Na severozápadě se ale srážky vyskytnou jen ojediněle. Nejvyšší teploty dosáhnou na 18 až 22 °C, na Moravě a ve Slezsku místy až na 24 °C.

Na úterý předpovídají meteorologové oblačno až polojasno, ráno se ojediněle vytvoří mlhy. V noci teploty klesnou na 15 až 11 °C, v Čechách na 11 až 7 °C. Přes den pak teploměr ukáže 19 až 23 °C.

Během středy se začne oteplovat, nejvyšší teploty dosáhnou na 20 až 24 °C, na jihovýchodě a východě až na 26 °C. Obloha bude polojasná až skoro jasná, ráno se ojediněle objeví mlhy. V severní polovině území se místy vyskytnou přeháňky.

Tagy: