Německo boří tabu. Ilegální migranty chce po vzoru Velké Británie posílat pryč z Evropy

Migranti v azylovém centru v Německu

Němečtí politici otáčejí ohledně deportací migrantů

Deportace nelegálních migrantů do třetích zemí už není pro německé politiky tabu. Vzorem je pro ně Velká Británie. Berlín sice dlouho označoval tento způsob řešení za nemorální, ale pomalu uznává, že výhrůžka Rwandou funguje.

Naši němečtí sousedé se dlouhodobě potýkají s problémy kvůli masové migraci. Mnozí představitelé tamních vládnoucích stran proto volají po deportacích po vzoru Velké Británie, kde vláda premiéra Rishiho Sunaka v dubnu prosadila zákon, jenž zemi umožní posílat žadatele o azyl do afrického státu Rwanda.

ČTĚTE TAKÉ: Migrační pakt by šel zrušit přes dětské pleny, říká Mach. Zástupci koalice i ANO se mu vysmáli

„Kdo nemá právo zůstat v této zemi, musí odejít. Je to důležité, abychom dál mohli poskytovat humanitární pomoc lidem, kteří na ni mají nárok a které musíme chránit před válkou a terorismem,“ uvedla německá ministryně vnitra Nancy Faeserová.

Berlínem či Hamburkem nedávno prošly průvody, na kterých muslimští migranti požadovali, aby se z Německa stal chalífát. Podle týdeníku Focus tak čím dál více politiků, a to i těch z CDU (největší liberálně konzervativní strana v Německu, pozn. red.), volá po repatriacích.

„Každý, kdo žádá o azyl v Evropě, by měl být v budoucnu odvezen do bezpečné země mimo Evropu, projít tam azylovým řízením a v případě potřeby získat ochranu v této zemi, poznamenal mluvčí Unie pro vnitřní politiku Alexander Throm (CDU).

Člen výkonné rady CDU Jens Spahn byl už dokonce ve Rwandě. Po návratu do Německa označil azylové řízení ve třetích zemích za „jediné humanitární řešení“.

Německá spolková vláda už udělala první krok k možným deportacím. Berlín se dohodl se spolkovými zeměmi na prozkoumání možnosti azylového řízení mimo EU – výsledky by měly být k dispozici v červnu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Do Česka a EU propašovali nejméně dva tisíce migrantů z Turecka. Policie chce obžalobu 14 lidí

Tagy: