Žádná pyrotechnika. Na pražském letišti zahořel vojenský granát. Jaký byl motiv činu?

Na terminálu 2 pražského letiště v Ruzyni se v úterý ráno v batohu občana Velké Británie vznítila část vojenského granátu.

Na pražském letišti měl zahořet granát

Při úterním incidentu na letišti Václava Havla měla u cizince zahořet část vojenského granátu. Uvedl to mluvčí městského státního zastupitelství Aleš Cimbala s tím, že ve skutku, kterého se měl muž dopustit, je spatřován trestný čin nedovoleného ozbrojování. Zadržený byl předán soudu společně s návrhem na potrestání. Soud ho vyhostil.

„S jednou osobou, která není státním příslušníkem České republiky, bylo provedeno takzvané zkrácené přípravné řízení. Ve skutku, kterého se měl podezřelý dopustit, je spatřován trestný čin nedovoleného ozbrojování. Předmětnou věcí, která měla v prostorách letiště zahořet, byla část vojenského granátu,“ uvedl pro CNN Prima NEWS mluvčí městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

Muž byl předán soudu společně s návrhem na potrestání. „Podle soudu byl shledán vinným a vyhoštěn z republiky na tři roky. Podle mluvčího zastupitelství nešlo o úmysl, nejspíše se jednalo o nedopatření,“ přiblížila důvod nehody reportérka CNN Prima NEWS Eva Jarkovská.

K incidentu došlo v úterý ráno. „Kolem deváté hodiny došlo ve veřejné části terminálu 2 k zahoření a popálení dosud nezjištěným předmětem u občana Velké Británie. Policejní pyrotechnici pracují na zjištění příčiny vzplanutí, podle prvotních informací šlo nejspíš o neodbornou manipulaci se zábavní pyrotechnikou,“ uvedla policie krátce po incidentu. Popáleného cizince ošetřili na letišti členové Asociace samaritánů ČR, kteří tam vykonávají stálou lékařskou službu.

Na místo dorazila policie a pyrotechnik a byl dočasně omezen provoz hal. Pro soukromá auta byly uzavřeny příjezdové cesty ke všem terminálům, provoz MHD přerušen nebyl. Bezpečnostní opatření skončila kolem 10:30 a příjezd na letiště byl obnoven.

Tagy:
Velká Británie Twitter letiště Česko batoh pyrotechnika Ruzyně Státní zastupitelství ČR Asociace samaritánů České republiky