Záhada Guélor Kanga: Narodil se před 30 lety, matka však zemřela o čtyři roky dříve

Záložník gabonského fotbalového klubu a bývalý hráč pražské Sparty Guélor Kanga je uprostřed sporu ohledně svého věku. Ukázalo se, že datum jeho narození neodpovídá datu úmrtí jeho matky. Ta totiž zemřela čtyři roky před narozením svého syna. Navíc není ani jisté, jestli je Kanga skutečně Gaboňan, jak stojí v jeho pase. Případem se nyní zabývá Africká fotbalová konfederace, píší zahraniční média.

Podle oficiálních údajů je fotbalovému záložníkovi 30 let a narodil se 1. září 1990 v gabonském městě Oyem v Africe. Podle Demokratické republiky Kongo to však není možné, jeho matka totiž zemřela v roce 1986. Konžské úřady tvrdí, že se narodil v roce 1985 v tamním hlavním městě Kinshasa, píše web Explica.

Záležitostí se tak nyní zabývá nejvyšší fotbalová organizace. Africká konfederace je však zmatená, a netuší, čemu věřit. Představitelé klubu měli v pátek kvůli případu již třetí schůzi, zatím ale nedošli k oficiálnímu rozhodnutí. Kanga je totiž jedním z jeho nejvýznamnějších fotbalistů.

Mohla nafingovat svou smrt?

Objevilo se i podezření, že jeho matka svou smrt v Kongu sehrála, aby mohla bezpečně odcestovat pod falešným jménem do Gabonu, kde potom mohla ještě několik let žít pod jinou identitou. Úřady proto musí Kangovy dokumenty prověřit.

Diskutuje se také o tom, zda je jeho gabonský rodný list vůbec legální, obsahuje totiž mnoho neobvyklých detailů. Vydán byl například až tři dny po údajném Kangově narození, není na něm zaznamenaná ani žádná adresa. V dubnu 2021 navíc vyšla zpráva, že fotbalista se ve skutečnosti nejmenuje Guélor Kanga, ale Kiaku-Kiaku Kianga, a že se narodil 5. října 1985 v Kinshase.

Fotbalista ale zatím neprojevuje žádné obavy. „Nemám žádný rodný list, průkaz nebo pas vydaný Demokratickou republikou Kongo. Zůstávám klidný,“ prohlásil Kanga před několika dny.

Tagy: