Nominace na Euro: Šilhavý sází i na Hložka s Peškem. Volné místo nechává pro Kúdelu

Trenér české fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý oznámil jen 25 jmen místo 26 v nominaci na mistrovství Evropy, které se uskuteční od 11. června do 11. července v deseti státech kontinentu. Ono volné místo drží stoperovi Slavie Praha Ondřeji Kúdelovi, který by se měl ve středu dovědět výsledek svého odvolání proti desetizápasovému trestu od Evropské fotbalové federace.

UEFA zastavila Kúdelovi činnost za údajné rasistické chování v duelu Evropské ligy proti Glasgow Rangers na deset utkání v soutěžích, které řídí. Nejedná se tedy jen o evropské poháry, ale právě i o mistrovství Evropy. Projednávání Kúdelova odvolání je na programu ve středu 26. května.

„Naděje umírá poslední. Takže věřím, že v případě Ondry stojí za to vyčerpat všechny možnosti, což se všechno děje,“ vysvětlil Jaroslav Šilhavý „jen“ 25 jmen v nominaci. Pokud by UEFA trest nesnížila, má připravené tři náhradní varianty, ale odmítl je specifikovat. Pouze pravil: „Klukům jsme volali, ale nechtěl bych předjímat, kdo to je. Ačkoliv nechci dělat tajnosti, může se tam objevit někdo překvapivý. Zdravotní stav bude hrát také roli,“ dodal kouč.

Na otázku, co by se stalo, kdyby UEFA Kúdelovi snížila trest například na dvě utkání, takže by případně mohl nastoupit k třetímu duelu v základní skupině, Šilhavý odvětil: „Jasno nemám. Ale nedokážu si představit, že by teď řekli, že z 10 zápasů dostane dva. Máme ještě čas. Na základě výsledku odvolání se rozhodneme.“

Všechny účastnické státy musejí nahlásit konečnou nominaci prvního června letošního roku. „Nechceme si zabouchnout dveře,“ doplnil manažer národního týmu Libor Sionko.

V případě vážného zranění nebo pozitivního testu na koronavirus lze hráče z poslední nominace k 1. červnu podle regulí UEFA ještě vyměnit. Na brankářské pozici lze tuto změnu provádět během celého turnaje.

Šilhavý nebere na Euro nedávného kapitána Bořka Dočkala. Jeho neúčast objasňuje trenér dvěma slovy: „Sportovní stránka.“ Ano, Dočkal totiž hraje i ve Spartě Praha sporadicky. Na otázku, jak mu vyřazení z kádru zdůvodnil, Šilhavý odpověděl: „Volal jsem s ním v pondělí, když jsme to rozhodnutí udělali. Aby se to nedověděl z médií. Řekl jsem mu důvody. Byl zklamaný, ale nakonec nám popřál hodně štěstí. Bylo to pro mě nejtěžší rozhodnutí.“

Brankář Kolář mohl být jedničkou, ale...

V týmu není ani brankář Slavie Praha Ondřej Kolář, ačkoliv by se mohl stát jedničkou. Vyjádřil obavy o své zdraví a omluvil se kvůli vážnému zranění ze zápasu Evropské ligy v Glasgowě proti Rangers, kdy mu protihráč Kemar Roofe skočil kopačkou do obličeje a zlomil mu několik kostí. Kolář se sice rychle zotavil a pomohl Slavii Praha obhájit ligový titul, od té doby ale chytá s kevlarovou maskou a ragbyovou helmou a nyní se potřebuje před novou sezonou doléčit.

Šilhavý se při nástupu do funkce v září 2018 nacházel v luxusní brankářské situaci, protože všichni tři jeho nominovaní tehdy pravidelně skvěle chytali ve svých klubech. Tomáš Koubek ve francouzském Rennes, Jiří Pavlenka dominoval v bundeslize a Tomáš Vaclík byl neochvějnou jedničkou španělského celku FC Sevilla.

Jenže situace se zcela převrátila. Koubek v právě skončené sezoně neabsolvoval jediný bundesligový zápas za Augsburg, Pavlenka je nejhůře hodnocenou brankářskou jedničkou ve stejné soutěži a Vaclík po zranění přišel o místo v sestavě a v pondělí oznámil, že po třech sezonách opustí Sevillu.

Při neúčasti Koláře se do kádru dostal Aleš Mandous ze Sigmy Olomouc. „Připravení musejí být všichni tři. O pozici jedničky se rozhodne mezi dvěma zkušenými brankáři Pavlenkou a Vaclíkem. Víc bych nechtěl vysvětlovat,“ uvedl stroze Šilhavý.

Za jediné překvapivé jméno v současné nominaci lze považovat Jakuba Peška ze Slovanu Liberec. Ale… „Měli jsme ho v hledáčku delší dobu, v Liberci podává skutečně výborné výkony. Navíc s námi byl už na posledním srazu při kvalifikaci. Měli jsme možnost poznat, jak se chová i mimo hřiště, což je také důležité. Pomohla mu i zranění některých záložníků,“ objasnil Šilhavý.

Nejmladší Hložek, nejstarší Vaclík

Nejmladším hráčem kádru je osmnáctiletý Adam Hložek, nejstarším dvaatřicetiletý Tomáš Vaclík. Kapitánem se stane Vladimír Darida, jeho zástupcem Tomáš Souček. Průměrný věk kádru činí 27 let, průměr absolvovaných reprezentačních zápasů je 21.

Ze zdravotních důvodů nemohli být nominováni: Ondřej Kolář, David Hovorka, Lukáš Provod (všichni Slavia Praha), Filip Novák (Fenerbahce Istanbul, Turecko), Václav Jemelka (OH Lovaň, Belgie), Tomáš Petrášek (Raków Čenstochová, Polsko), Václav Černý (Twente Enschede, Nizozemsko) a Jan Kopic (Viktoria Plzeň).

Deset hráčů působí v české Fortuna lize, ze zahraničních soutěží má největší zastoupení německá bundesliga se čtyřmi legionáři, následují anglická Premier League a italská Serie A se třemi. Po jednom českém hráči dodávají španělská La Liga a nejvyšší soutěže z Polska, Ruska a Řecka. Jediným druholigovým hráčem je Tomáš Kalas z anglického Bristol City.

Ani tím, že se původní mistrovství Evropy přesunulo kvůli nemoci COVID-19 z přelomu černa 2020 na rok 2021, se nevyvlékne z tzv. koronavirových pravidel. „A ta jsou naprosto striktní. Od okamžiku, kdy se tým sejde v neděli 30. května v pražském hotelu Don Giovanni, začíná tzv. bublina. Hráči v ní stráví celé soustředění v Itálii, po návratu do Čech nebudou mít možnost potkat se s rodinami. Testování proběhne před každým přeletem, před každým utkáním. Podmínkou UEFA je, že hráči musí být testováni každý čtvrtý den,“ popsal covidové martyrium Sionko.

Nikomu, ani hráčům, ani členům realizačního týmu, nepomůže dokončené očkování. „Podle UEFA nehraje vakcinace žádnou roli, co se týká karantény a dalších opatření,“ upřesnil Sionko.

10 států, 11 měst

Letošní mistrovství Evropy, které stále nese název Euro 2020, se koná v 10 státech Evropy a 11 městech: Ázerbájdžán (Baku), Dánsko (Kodaň), Itálie (Řím), Maďarsko (Budapešť), Německo (Mnichov), Nizozemsko (Amsterdam), Rumunsko (Bukurešť), Rusko (Petrohrad), Španělsko (Sevilla) a Velká Británie (Glasgow a Londýn). Z původní „nominace“ vypadly irský Dublin a španělské Bilbao. Vedení těchto měst nedokázalo zaručit požadavek UEFA, že se zápasy budou moci uskutečnit s diváky v hledištích tamních stadionů. I když třeba jen s omezenými počty, nikoliv s celou kapacitou.

Český národní tým odehraje základní skupinu na britských ostrovech. V pondělí 14. června se od 15:00 hodin utká v Glasgowě s domácím Skotskem, o čtyři dny později na stejném místě, ale v 18:00 hodin narazí na Chorvatsko. Poslední utkání skupiny je na programu v úterý 22. června od 21:00 hodin na londýnském stadionu Wembley proti domácí Anglii.

Do čtvrtfinále postupují první dva ze všech šesti čtyřčlenných skupin a čtyři mužstva na třetích místech ve skupinách s nejvyšším počtem bodů.

Tagy: