Záhada smrti Karla Heřmánka: Herec měl těsně před operací, osvobození od bolesti bylo na dosah

Karel Heřmánek patřil k hereckým legendám.

Nekrolog Karla Heřmánka

Oblíbený herec Karel Heřmánek trpěl od května zánětem trojklaného nervu, což doprovázely silné a záchvatovité bolesti. Spekuluje se, že právě bolest byla důvodem, proč se rozhodl ukončit svůj život. Přitom podle zjištění deníku Blesk byl Heřmánek již objednán na zákrok gama nožem v Nemocnici Na Homolce, který by ho mohl od nesnesitelného utrpení osvobodit.

Podle jeho blízkých se Heřmánek několik měsíců marně snažil najít úlevu pomocí medikace, která však nepomáhala. „Celou dobu, co Karel měsíce trpěl, hledala rodina horečně nějaké řešení,“ sdělil deníku Blesk jeden z Heřmánkových hereckých kolegů.

ČTĚTE TAKÉ: Heřmánek v těle ďábla. Den před sebevraždou fotograf zveřejnil hercovy snímky se synem

Heřmánkův blízký deníku řekl, že se herec s rodinou nakonec rozhodli pro zákrok gama nožem, tedy přístrojem, který se obvykle používá při léčbě rakoviny, ale je účinný i v případech, jako byl tento. „Prý na něj měl jít dokonce už tento týden,“ dodal Heřmánkův přítel, který stejně jako ostatní kolegové nechápe, proč herec obrátil zbraň proti sobě.

Podle primáře neurochirurgické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava Tomáše Hrbáče však zánět trojklaného nervu patří mezi jednu z nejhorších nemocí. „Skutečně vás ta bolest může vyřadit z provozu,“ sdělil CNN Prima NEWS s tím, že pacienti trpící záchvatovitou bolestí se často vyhýbají jakémukoli podráždění – například čištění zubů, kousání nebo mluvení. „Ten člověk se totiž naučí, že všechny ty pohyby obličejem mohou vyvolat bolest, která je tak silná, že ti lidé odpadávají,“ vysvětlil.

Emocionální zátěž spojená s opakovanými bolestmi může vést i k psychickým problémům, například k depresi, jak uvádí web National Health Service (NHS). Některé zahraniční zdroje dokonce označují zánět trojklaného nervu za „sebevražednou nemoc“, což Hrbáč potvrdil: „Některé lidi to skutečně dožene až k sebevraždě.“

Karel Heřmánek, který 24. srpna ve věku 76 let spáchal sebevraždu na střelnici na Příbramsku, kvůli bolestem podle webu iDnes.cz chyběl i na projekci svého nového seriálu. Je ironií osudu, že krátce před svou smrtí ještě vyzařoval vitalitou a zúčastnil se filmového festivalu v Karlových Varech. Dodejme však, že příčinnou souvislost mezi jeho smrtí a nemocí se však nepodařilo jednoznačně potvrdit.

Co je Leksellův gama nůž​?

Leksellův gama nůž je specializované zařízení pro stereotaktickou radiochirurgii, které se používá k léčbě mozkových nádorů, cévních malformací a funkčních poruch, jako je například zánět trojklaného nervu, informuje web Biospace. Tento přístroj vyvinul švédský neurochirurg Lars Leksell v 60. letech minulého století a představuje neinvazivní alternativu k tradiční mozkové chirurgii.

Gama nůž využívá až 192 vysoce zaměřených paprsků gama záření, které se soustředí na malý cíl v mozku, což umožňuje přesné ozařování postižené oblasti bez poškození okolní zdravé tkáně.

V pražské Nemocnici Na Homolce byl poprvé uveden do provozu v roce 1992. Tehdy se jednalo o průlomovou technologii, jejíž pořízení stálo na tu dobu ohromujících 100 milionů korun. Tyto prostředky byly získány z první porevoluční veřejné sbírky nazvané Konto Míša. Sbírka byla pojmenována podle třináctiletého Michala Budínského ze slovenského Martina, který potřeboval operaci gama nožem, dostupným tehdy pouze ve Stockholmu.

Díky sbírce, organizované Nadací Charty 77 a iniciované švédským velvyslancem v Praze Larsem Aake Nielssonem, se podařilo nejen financovat Michalovu operaci, ale rovněž zakoupit Leksellův gama nůž pro Československo. Původní přístroj však na Homolce již není. V roce 2009 byl nahrazen modernějším modelem Perfexion, a v roce 2019 nemocnice pořídila ještě novější typ Icon za 20 milionů korun z vlastních zdrojů. Ročně zákrok gama nožem na Homolce podstoupí více než tisícovka pacientů, informuje na svém webu nemocnice.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nohavica jezdí po koncertech tak, aby se na něj lidé těšili. Jak to má s hraním v Ostravě?

Tagy: