Nohavica jezdí po koncertech tak, aby se na něj lidé těšili. Jak to má s hraním v Ostravě?

Jaromír Nohavica zahrál pod Žižkovskou věží, redakci Showtimu se svěřil, jak zvládá letní koncerty.

Rozhovor s Nohavicou

Písničkář Jaromír Nohavica údajně začal s psaním textů v osmi letech. Kytaru a zpěv za celý život neopustil. Oblíbený hudebník na začátku prázdnin oslavil už 71. narozeniny. V rozhovoru pro Showtime prozradil, jak zvládá nelehké letní koncerty za vysokých teplot. Popsal také, jak se rozhoduje, kde vystoupí. „Plánovat se dá, ale člověk nikdy neví. Buďme opatrní,“ řekl.

Pomalu končící letní prázdniny patřily pod Žižkovskou věží zlidovělým písním v podání Jaromíra Nohavici. „Už ta skutečnost, že tu hraji pětkrát za sebou, svědčí o tom, že sem jezdím rád,“ popsal v rozhovoru pro Showtime.

ČTĚTE TAKÉ: Kokain na královském záchodě i přání smrti Blur. Skandály Oasis zahrnují i Rolling Stones

Koncertuje i ve své Ostravě, ale místní mu občas vyčítají, že to není tak často jako v Praze. „Samozřejmě, že tam hraju. V mém domácím klubu Heligonka mám třeba čtyři koncerty za měsíc, na kterých se sejde celkem 600 lidí. Tady mám stejné publikum hned za jeden den,“ zmínil.

Hudebník objíždí i kluby na Slovensku nebo třeba v Polsku. „Jezdím na ta místa vždy po nějaké době, aby se na mě lidé mohli těšit,“ prozradil muzikant. Léto měl prý divoké. „V pátek odpoledne jsme hráli první koncert. 35 stupňů Celsia – peklo, to se nedalo vydržet,“ podotkl Nohavica s tím, že během jiného koncertu pršelo a byla mu zima.

Zápal mu to však nezkazilo. „Diváci nejsou zvědaví na to, jestli jsem upocený. Beru si s sebou radši více košil. Třeba ta černá po prvním koncertě nešla vyprat,“ řekl.

Podle svých slov raději neplánuje. „Myslím na to, že mě čeká koncert. Co bude dál, se dá plánovat, ale člověk nikdy neví. Buďme tedy opatrní,“ konstatoval písničkář.

„Nikdy jsem se nedíval daleko za horizont našich dní, protože dlouhé dívání se dopředu člověku přináší kolikrát bolest a zklamání. Je tedy dobré se s přivřenýma očima dívat dopředu, ale současně vědět, že ne všechno bude tak, jak se naplánuje,“ shrnul svůj životní postoj oblíbený hudebník.

Zrušené koncerty kvůli medaili od Putina

Nohavica čelil v nedávné minulosti kritice za to, že převzal v listopadu 2018 z rukou ruského prezidenta Vladimíra Putina Puškinovu medaili. Po vypuknutí invaze na Ukrajinu kvůli tomu muzikantovi dokonce rušili koncerty v Polsku, pronájem sálu pro jeho vystoupení odmítla třeba i olomoucká univerzita.

Sám písničkář tehdy tvrdil, že s Putinovými kroky nesouhlasí. „Válka na Ukrajině je mi proti srsti. Nejsem však příznivcem laciných gest, vracení medailí, poklekávání či mávání vlaječkami,“ sdělil.

V poslední době byl Nohavica terčem kritiky za to, že se zúčastnil akce v Příčovech na Sedlčansku, kde se objevily i osobnosti dezinformační scény. Mnozí poukazovali na to, že na setkání, jehož se účastnil například i herec a exministr kultury Vítězslav Jandák, zaznívaly proruské názory.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Policie zveřejnila předběžný závěr pitvy po Heřmánkově sebevraždě. Střelnice zpřísní opatření

Tagy: