Náhlé úmrtí 32letého reprezentanta. Fotbalista zvaný Bestie z východu hrál i s Rooneym či Kanem

Za nevyjasněných okolností zemřel ve věku 32 let litevský fotbalista Karolis Chvedukas, informuje Daily Mail. Záložník si v dresu tamní reprezentace zahrál v minulosti i proti takovým jménům, jakými jsou Harry Kane či Wayne Rooney, před zaplněným stadionem ve Wembley, zároveň se na hřišti objevil i při debaklu se Slovenskem 0:4. Během angažmá v Irsku získal přezdívku Šelma z východu.

Smrt dvaatřicetiletého litevského záložníka Karolise Chvedukase byla tamní fotbalovou federací potvrzena v noci z pondělí na úterý.

„V pondělí ráno zasáhla litevský fotbal tragická zpráva – nečekaně zemřel fotbalista a bývalý člen národního týmu Karolis Chvedukas. Federace ve jménu celé komunity vyjadřuje nejupřímnější soustrast všem jeho příbuzným a přátelům v náročné situaci,“ cituje prohlášení tamních funkcionářů deník Independent.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kapitán ruského fotbalového týmu zemřel přímo na hřišti. Resuscitace byla marná

Podle deníku Daily Mail zatím nejsou dostupné bližší informace o okolnostech jeho úmrtí.

Chvedukas v reprezentaci odehrál 20 utkání. V rámci kvalifikace na Euro nastoupil v roce 2015 k devadesáti minutám na hřišti také proti Anglii, kde si zahrál proti takovým hráčům, jako jsou Wayne Rooney nebo Harry Kane, a jeho počínání sledovalo 90 tisíc diváků na legendárním stadionu ve Wembley. O rok později ho trenér ve snaze zabránit debaklu zapojil také do zápasu proti Slovensku. Tehdy ale Litva prohrála 0:4.

Smrt Chvedukase dostihla během angažmá v litevském Marijampole City, který se v současnosti pohybuje v nižších soutěžích, v minulosti zkušený špílmachr hrál mimo jiné v Irsku, ve Finsku a v Chorvatsku.

Úspěšný irský klub Dundalk na něj i přes krátké angažmá vzpomíná mimořádně dobře. Na Instagramu a oficiálním webu zveřejnil poctu zemřelému hráči, jemuž v Irsku přezdívali Šelma z východu, v němž uvádí: „Všichni z Dundalk FC byli v šoku a hluboce zarmouceni po zprávě o odchodu našeho bývalého záložníka Karolise Chvedukase.“

„Karolis byl obecně skvělý člověk,“ cituje web Dundalku současného trenéra a Chvedukasova bývalého spoluhráče Stephena O'Donnella. „Byl tichý, ale zároveň osobnost. Z fotbalového hlediska u nás asi nehrál tolik, kolik chtěl, ale reprezentoval Litvu, což dokazuje jeho kvalitu.“

„Díky za všechny góly a hezké vzpomínky,“ napsal na Instagramu jeho bývalý klub Suduva, v němž strávil většinu fotbalového života. Chvedukase  sužovala četná zranění, což se podepsalo také v jeho klubové i reprezentační kariéře. Jeho nečekaná smrt nebyla jedinou nedávnou tragickou zprávou pro fotbal v baltských zemích –  9. června svět obletěla zpráva o nečekané smrti lotyšského reprezentanta Gintse Freimanise, který kdysi stál u lotyšského překvapení proti českému výběru v čele s Tomášem Rosickým.

Tagy: