Zahrádkáři, pozor! Do Česka míří přízemní mrazíky, mohou zničit celou úrodu

Zahrádkáři by měli rychle sklidit úrodu, blíží se totiž přízemní mrazíky.

Přicházejí přízemní mrazíky

Meteorologové varují, že se blíží období, kdy se už dají očekávat přízemní mrazíky. To je zpráva znepokojivá hlavně pro zahrádkáře. Hrozí, že úroda, kterou ještě chtěli nechat na záhonech, může přijít vniveč.

Zahrádkářku Martu Pawlicovou varování před přízemními mrazíky zaskočilo. Zahrady jsou stále plné vypěstovaných plodů, a tak hrozí, že pokud si lidé nepospíší, budou mít velmi chudou úrodu. „Přízemní mrazíky budou z toho důvodu, že počasí u nás ovlivňovala zvlněná studená fronta. Ta postoupila směrem k východu a za ní k nám začal proudit chladný vzduch od severu,“ vysvětlil meteorolog Českého hydrometeorologického ústavu Miloš Dvořák.

Lidé jsou však v tuto dobu zvyklí na teplejší počasí. „Přišlo dřív, jsme zvyklí na takové babí léto a pomalé sklízení,“ uvedla Pawlicová. Mnohé plody pak kvůli mrazu zčernají a zahrádkáři z nich už nic mít nebudou. Mráz pak neublíží mrkvi, celeru, bramborám, zimním jablkům nebo petrželi. Ostatní však musí ze zahrad pryč.

Co mohou mrazíky poškodit?

I když jsou přízemní mrazíky u země, jak je patrné z názvu, tak by měli zahrádkáři sklidit i broskve. Jejich úroda letos byla obrovská. Pokud však pěstitelé nechtějí, aby jim ze stromů spadly a potloukly se, tak by je měli rychle posbírat. A v Česku se daří i fíkovníkům.

„Každý rok má dvojí úrodu. Loni jsme takto druhou sklízeli v září, letos, jak je vidět, má krásně nasazeno, ale tím, že přijdou mraky, tak všechno odejde,“ podotkla rezignovaně o fících Pawlicová. Lidé by pak neměli zapomínat ani na cukety. Právě ty mohou přízemní mrazíky taktéž poškodit.

Tagy: