Z uškrcení irské učitelky byl obviněn 31letý Slovák. Prozradila ho řezná poranění

Irskem otřásla vražda třiadvacetileté učitelky Ashling Murphyové, kterou někdo uškrtil. Obvinění už si vyslechl jednatřicetiletý Slovák, kterého prozradila řezná poranění. Tragická událost rozpoutala debatu o bezpečnosti žen v zemi. Pohřeb oblíbené učitelky se konal v úterý, v zemi již navíc proběhla řada dalších pietních akcí.

Murphyová si šla minulou středu zaběhat do venkovské oblasti k řece Canal Grande nedaleko města Tullamore ležícím ve středním Irsku. Domů už se ale nevrátila. Mladou ženu někdo přepadl a uškrtil.

Podezřelého jednatřicetiletého Slováka policie dopadla poté, co ho s řeznými poraněními přivezl do dublinské nemocnice jeho příbuzný. Tvrdil, že byl pobodán při útoku v západním Dublinu. Policisté se však od začátku domnívali, že si mohl zranění způsobit sám.

Policisté muže zadrželi po úterním výslechu a dále shromažďovali důkazy. Když si obžalovaný ve středu večer u soudu vyslechl obvinění, reagoval pouze slovem „ne“. Jeho obhájce požádal o bezplatnou právní pomoc a o služby tlumočníka. Uvedl, že Jozef P. je slovenský občan, který týdně žije z přibližně 166 liber (4 837 korun).

Muž, kterého soud obvinil z vraždy, žije ve městě Tullamore. K okresnímu soudu se v Clover Hill se má dostavit 26. ledna. Policie bez obvinění propustila druhého, zhruba 30letého muže, kterého zatkla ve středu.

Výslechy taxikářů a záhadný cyklista

Policisté vyslýchali také taxikáře v Tullamore, aby zjistili, zda někdo podezřelého v den vraždy nevezl. Prošetřovali rovněž kamerové záznamy a zjišťovali, zda mohl být podezřelý mužem v černé teplákové soupravě s výrazným bílým pruhem na nohavici, který se vyskytoval na Main Street v Tullamore několik hodin před vraždou. Muž z kamerových záběrů jezdil na horském kole Falcon Storm, které je velmi podobné tomu, které bylo nalezeno nedaleko místa, kde k vraždě došlo.

V úterý v Irsku vlály vlajky na půl žerdi a po celé zemi lidé drželi minutu ticha. Pohřbu učitelky se mimo jiné zúčastnili prezident Michael D. Higgins s manželkou, premiér Micheál Martin a ministryně spravedlnosti Helen McEnteeová.

Biskup Tom Deenihan smutečním hostům řekl, že „zvrácený násilný čin“, který připravil paní Murphyovou o život, sjednotil zemi v zármutku. „Uvidíme, jestli se tento případ vyřeší, nebo ne, ale nemůžeme dopustit, aby v naší době a kultuře zakořenilo takové násilí a neúcta k lidskému životu i tělesné integritě,“ uvedl biskup.

Za učitelku truchlí i žáci

Před pohřbem stáli u kostela čestnou stráž školáci. Děti držely fotografie učitelky a růže. Několik žáků také hrálo na housle a píšťalky. Případ zasáhl nejen irské občany, ale i lidi po celé Británii. Veřejnost zorganizovala řadu pietních akcí, lidé vzpomínali na Murphyovou i v daleké Dubaji. Velká smuteční ceremonie se konala rovněž v periferní části Tullamoru, kam lidé přicházeli se svíčkami a modlili se.

Podle Národní ženské rady Irska musí být tento případ „zlomovým okamžikem, který ukončí násilí mužů na ženách“. Irská ministryně spravedlnosti McEnteeová už slíbila, že do března představí novou strategii, která bude cílit na boj s domácím, sexuálním a genderovým násilím.

Tagy: