Záhřebem otřásla exploze. Na město se zřítil vojenský dron s ruskými znaky

V chorvatském Záhřebu vyšetřují pád záhadného předmětu z nebe. Po výbuchu zůstal na místě třímetrový kráter

V Chorvatsku spadl dron sovětské konstrukce

Chorvatským Záhřebem ve čtvrtek v noci otřásla exploze. U studentské koleje St. Radič se zřítil průzkumný bezpilotní letoun Tu-141 „Střiž“ sovětské výroby a vytvořil asi třímetrový kráter. Nedaleko byly nalezeny dva padáky. Místní média uvádějí, že stroj měl na sobě ruské nápisy. Kde se vzal, není jasné.

Exploze si nevyžádala žádná zranění, několik aut však bylo poškozeno. Poblíž třímetrového kráteru, který u studentské koleje po dopadu vznikl, byly v korunách stromů nalezeny dva uvízlé padáky. Vyšetřovatelé místa ohradili a prozkoumali.

Chorvatští reportéři webu Jutarnji.hr informují, že stroj měl na sobě ruské nápisy a pravděpodobně jde o bezpilotní letoun Tu-141 „Střiž“ sovětské výroby. Tento typ průzkumných dronů v současné době využívá pouze Ukrajina, uvedl web The Drive. Kromě průzkumu se zařízení využívá k odlákání nepřátelské palby.

Ukrajina po ruské invazi měla nasadit hned několik vysokorychlostních dronů právě ze sovětské éry. Jak by se bezpilotní letoun z Ukrajiny dostal do Záhřebu, je nyní předmětem vyšetřování.

Poradce ukrajinského ministerstva obrany a šéf Služby bezpečnosti Ukrajiny (SBU) Markijan Lubkjivskyj popřel, že by bezpilotní letoun vzlétl z Ukrajiny. Následně Chorvatsko požádal, aby incident důkladně prošetřilo a zjistilo, komu vlastně zařízení patří.

Přiletěl z východu

Podle Národní bezpečnostní rady dron přiletěl z východu – z maďarského vzdušného prostoru. Držel se ve výšce přibližně 1 300 metrů a do Záhřebu se řítil rychlostí 700 kilometrů za hodinu.

Ministr obrany Mario Banožić uvedl, že chorvatské složky při vyšetřování spolupracují jak se sousedy, tak se Severoatlantickou aliancí NATO, píše web Index. A právě NATO zkritizoval prezident Zoran Milanović: „Jak je možné, že vojenský letoun stráví více než hodinu nad územím člena NATO a nikdo nezareaguje?“ ptal se. Maďarsko, přes které musel letoun přeletět, je totiž jeho součástí. Hlava státu si myslí, že nešlo o záměrný útok.

Tagy: