Zahrnout do vedení Prahy i Čižinského? Spolu nechce hrát páté housle, říká Pospíšil

Jiří Pospíšil (TOP 09)

Pospíšil a Hřib v 360° (17. 10. 2022)

Členové koalice Spolu nadále plánují sestavit vedení Prahy po vzoru vládního půdorysu, tedy ve spolupráci se STAN i Piráty. Ti by však chtěli do koalice přizvat ještě uskupení Praha sobě. Například primátor Zdeněk Hřib (Piráti) by si přál koalici na co „nejširším demokratickém půdorysu“. Zastupitel hlavního města Jiří Pospíšil (TOP 09) však v pořadu 360° na CNN Prima NEWS uvedl, že širší vedení hlavního města by vedlo k větším rozporům uvnitř koalice a rovněž by zastínilo Spolu, které pražské volby vyhrálo.

Koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) a pražští Piráti pokračují ve vyjednávání o koalici v hlavním městě. Představitelé obou subjektů věří, že nakonec dojde ke shodě, jelikož prý panuje shoda na nejdůležitějších programových principech.

Jedním ze zádrhelů by však mohlo být definitivní složení koalice. Kromě koalice Spolu a STAN chtějí Piráti vést Prahu i ve spolupráci s Janem Čižinským a jeho uskupením Praha sobě.

„Bylo by vhodné, aby zvlášť v těchto dobách vznikla koalice na širokém demokratickém půdorysu. Nepřijde mi, že by té spolupráci s Prahou sobě něco bránilo. Jednání by se měla posunout, čas kvapí,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS dosluhující primátor hlavního města Zdeněk Hřib (Piráti).

Pražský zastupitel a europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) by však z tria Piráti, STAN a Praha sobě preferoval spolupráci maximálně se dvěma z těchto subjektů. Nejraději by zachoval koalici na vládním půdorysu, což by znamenalo vládu Spolu, Pirátů a Starostů.

„Kolikrát jsme se v tom posledním vedení přeli? Představte si, že by do toho tehdy zasahovala ještě ODS. Nyní jsme v podobné situaci. Nemusíme nechávat opozici jen populistům a extremistům. Proti Spolu se před volbami vymezovali Piráti, STAN i Praha sobě. Kdyby vyhráli s většinou, o Spolu by se nezajímali,“ uvedl Pospíšil.

Zmínil také hlavní důvod, proč by uskupení Praha sobě vynechal: „Nemůžete chtít po vítězi voleb, který má morálně největší právo prosazovat svůj program, aby potom hrál v koalici páté housle. Ukažte mi případ ve světě, kdy volby vyhrála opozice a pak sestavila vládu se všemi členy předchozí koalice.“

Pospíšil zároveň naznačil, že pokud by nedopadla jednání buď s Piráty, nebo se STAN, nabízela by se možnost spojit se s Prahou sobě. Hřib však neočekává, že by Piráti v Praze nakonec skončili v opozici. Odůvodnil to tím, že by je členové Praha sobě určitě neobešli, a dodal, že jednání členů pětikoalice dělá v hlavním městě pokroky.

Komunální volby v Praze letos vyhrála koalice Spolu, která získala 19 mandátů v 65členném zastupitelstvu. Pro většinu je zapotřebí alespoň 33 hlasů. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty. Třetí Piráti mají 13 zastupitelů, čtvrtá Praha sobě 11 mandátů, pět zastupitelů má na pátém místě hnutí STAN. SPD získala tři mandáty.

Tagy: