Češi si houbařením mohou pěkně vydělat. Z lesa vynesli miliardy, Výborný si to pochvaluje


Houbaření se dostává zase do kurzu. Češi loni přinesli z lesa více hub než o rok dříve, a jelikož cena těchto plodin roste, mohou si pogratulovat k cennějšímu úlovku, který jde celkově do miliard. Na základě každoročního šetření to vyplývá z informací ministerstva zemědělství ve spolupráci s Fakultou lesnickou a dřevařskou České zemědělské univerzity v Praze. Tradici živou napříč generacemi si pochvaluje sám šéf resortu Marek Výborný (KDU-ČSL).

Podle očekávání návštěvníci ze všech plodin v lese nejvíce sbírali houby. Vloni si jich domů odnesli zhruba 21,3 tisíce tun. Nejoblíbenějšími lesními plody byly borůvky, kterých si lidé nasbírali 4,4 tisíce tun, shrnulo ministerstvo v tiskové zprávě. Dále se v žebříčku umístily maliny s polovičním sběrem a s menším odstupem ostružiny.

ČTĚTE TAKÉ: Tyran ze Siřemi zůstává ve vazbě, určil soud. Často cestoval za hranice, vládly obavy z útěku

Češi celkem nasbírali hub a plodů za zhruba 7,2 miliardy korun, když vezmeme v potaz, že suroviny přepočítáme na ceny pro loňský rok. „Na vysoké hodnotě se nejvíce podílel nárůst objemu sběru hub,“ vysvětluje tuto skutečnost resort. Celkem si lidé přinesli domů 31,04 tisíce tun hub a plodů, což je více než v roce 2023, kdy šlo o 28,85 tisíce tun.

I když se ke sběru lesních plodů a hub v roce 2024 přihlásilo méně domácností než v roce předchozím, přesto nasbírané množství u většiny plodin meziročně vzrostlo. Každá z domácností si přinesla z lesa za uplynulý rok necelých sedm kilo.

Les je místem tradic, míní Výborný

Sám ministr připomíná, že Češi mají k této volnočasové aktivitě výjimečný vztah. „Les pro nás není jen hospodářským prostorem, ale i místem odpočinku, tradic a spojení s přírodou. To, že i v dnešní době nasbíráme ročně desítky tisíc tun borůvek, malin nebo hub, svědčí o tom, že tato tradice zůstává živá napříč generacemi,“ pochvaluje si.

Jak dobře se vyznáte v houbách?

Která houba v České republice nejčastěji způsobuje úmrtí v důsledku otravy?

Otázka 1/12

Za jak dlouho se po konzumaci muchomůrky zelené objevují první příznaky otravy?

Otázka 2/12

Která ze jmenovaných muchomůrek je jedovatá?

Otázka 3/12

Který z popisů sedí k pavučinci plyšovému?

Otázka 4/12

U které jedlé houby nejvíce hrozí záměna se smrtelně jedovatou závojenkou olovovou? Zejména u mladých plodnic.

Otázka 5/12

Který žampion se vyznačuje tím, že je jedovatý?

Otázka 6/12

Která bedla se vyznačuje tím, že je smrtelně jedovatá?

Otázka 7/12

Který z popisů sedí ke hřibu žlučníku?

Otázka 8/12

Který lidový název nese hřib satan?

Otázka 9/12

Který hřib se vyznačuje tím, že je sice jedlý a výtečný, ale pro svou vzácnost se nesmí sbírat?

Otázka 10/12

Který z popisů sedí k muchomůrce císařce?

Otázka 11/12

Ve které zemi je sběr hub jinde než na vlastním pozemku naprosto zakázán? Hrozí i vysoká pokuta a měsíční vězení.

Otázka 12/12

z

Máte stejný nebo lepší výsledek než % lidí, kteří absolvovali tento kvíz.

Bohužel, ani jednou jste se netrefili

Nic moc. Pár odpovědí jste uhodli, ale v tématu se příliš neorientujete.

Není to nejhorší, ale tohle téma určitě není vaše parketa.

Většinu odpovědí znáte, ale rezervy ve znalostech ještě máte.

Výborně. Je vidět, že se orientujete a víte skoro všechno.

Dokonalé. O tématu víte úplně všechno.

„Meziročně jsme zaznamenali nárůst sběru hub a mírný růst u některých dalších plodin. Zároveň si lidé stále častěji lesní plody i kupují, zejména mražené,“ vysvětluje vysokoškolský pedagog z Fakulty lesnické a dřevařské ČZU Marcel Riedl.

Češi také rádi chodí do přírody

Zástupci resortu také zmiňují, že intenzita návštěv lesů zůstává i v případě minulého roku vysoká. V průměru zavítal každý obyvatel do lesa 44krát za celý rok. Rekordní počet návštěv, a to 47, zaznamenali výzkumníci v roce 2023.

Data získávají odborníci ze zemědělské univerzity za pomoci osvědčeného způsobu (kvótní výběr) již od spuštění pozorování v devadesátých letech minulého století. Čísla pro loňský rok zpracoval podle metodiky profesora Luďka Šišáka právě Riedl. Na dotazník ministerstva odpovídalo vloni 1005 respondentů z celého Česka.

Aktuálně panují v Česku skvělé podmínky pro houbaření. Podívejte se na mapu, z jakých koutů Česka si můžete odnést plné košíky hub. Mějte na paměti, že pokud máte jakékoli pochybnosti o jedlosti houby, poraďte se s někým nebo si otevřete příslušný atlas – třeba online na stránkách Mykoweb.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Když se z letního tábora vrátí „jiné dítě“. Jak potomkům pomoci zpracovat nepříjemné zážitky?