
Požár třípatrového domu v Aši: Hasiči evakuovali 13 lidí, šest z nich skončilo v nemocnici
Ví to každý, kdo s oblibou chodí s košíkem do lesa. Hub je momentálně málo a prakticky nerostou. „Není to žádná sláva, ale je to různé a mozaikovité. Určitě se dají najít,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS mykolog Libor Tmej.
Možná se budete divit, ale houby stále rostou. Na některých místech si lidé nosí z lesa plné košíky. Mykologové ale varují. Některé druhy přemrzly a jsou tak plné toxinů. Jejich konzumací se můžete i otrávit.
Všichni houbaři, zbystřete! Lidé z lesů na některých místech nosí plné košíky hřibů. Ovšem není hřib jako hřib. U několika druhů je potřeba dávat velký pozor. Tak schválně. Znáte například šiškovce černého?
Když se po vyprahlém červenci přehnaly první vydatnější srážky, Češi – národ houbařů – na nic nečekali a vyrazili do lesů po celé republice. Houby, včetně těch nejoblíbenějších s hnědými klobouky, už konečně rostou, jak se přesvědčil i štáb CNN Prima NEWS ve Středočeském kraji. Zatím se musí dobře hledat, na přeplněné košíky si ještě chvíli počkáme.
I když hlavní houbařská sezona začne až za několik měsíců, najdou se i tací, kteří už teď nosí z lesů plné koše. Nynější počasí totiž vyhovuje jarním smržovitým houbám. Odborníci ale varují, že mohou být pro některé lidi jedovaté.
Když před 65 lety 18. června 1956 zemřel legendární houbař František Smotlacha, zanechal po sobě národ orientující se v desítkách i stovkách druhů hub. „Děda chtěl zachránit lidi před častými otravami,“ vzpomíná jeho vnučka Zuzana Lukešová pro týdeník 5plus2.