Zajíček vyzval k novele stavebního zákona: Digitalizace nefunguje, neváhejme ani minutu

K okamžité novele stavebního zákona vyzval na tiskovém brífinku po jednání Svazu měst a obcí prezident Hospodářské komory ČR Zdeněk Zajíček. Politická reprezentace státu by podle něj neměla váhat ani minutu.

Pokud se neudělají klíčová opatření do prvních mrazů, může se nám tento neblahý stav posunout i do jara příštího roku, řekl na tiskovém brífinku po jednání Svazu měst a obcí prezident Hospodářské komory ČR Zdeněk Zajíček. „Musíme hledat cesty, jak rychle umět pomoci a jak urychlit veškeré procesy, které povedou k tomu, aby se nastartoval život v obcích, ať už ten občanský, anebo ten podnikatelský,“ řekl Zajíček.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hnutí ANO chce vytvořit povodňový fond, řekl Havlíček. Speciální daň by nepodpořilo

Podle něj platí, že kdo rychle dává, dvakrát dává. „Potřebujeme, aby některé úkony byly učiněny neprodleně. Do stávajících žádostí, které probíhaly podle nového stavebního zákona, a bohužel tedy nejsou podporovány tím novým systémem digitalizace stavebního řízení a územního plánování, přibyly věci, s kterými jsme nepočítali, a to jsou demolice,“ popsal Zajíček.

Podotkl, že krizové stavy do budoucna mohou přibývat. „I rekonstrukční práce nebo nové výstavby musí probíhat velmi rychle, protože v některých případech došlo k tomu, že některé části obcí jsou rozdělené, nejsou propojené,“ řekl.

Zároveň vyzval politickou reprezentaci státu, aby neotálela ani minutu a přišla s novelou stavebního zákona. „O tom, že by bylo funkční digitální stavební řízení, nemůže být ani řeč a je to protizákonný stav, teď ho máme ještě umocněný mimořádnou krizovou situací. Nezbývá nic jiného, než rychle přijít s novelou příslušných zákonů, zejména stavebního zákona, případně dalších, a ten protizákonný stav odstranit,“ uvedl Zajíček.

Hospodářská komora ministerstvu pro místní rozvoj podala konkrétní návrhy. „Podle mého názoru by měly být tyto věci předloženy během hodin či dnů do Poslanecké sněmovny a mělo by to být co nejrychleji schváleno. Musíme udělat všechno pro to, abychom zprůchodnili celý systém stavebního řízení a územního plánování,“ vyzval Zajíček.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kdy dojde k vyplacení pojistného po povodních? Experti řekli, co musí poškozený udělat

Tagy:
politika Hospodářská komora stavební zákon vláda Zdeněk Zajíček Poslanecká sněmovna ČR Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky Svaz měst a obcí České republiky vládní politika