Kdy dojde k vyplacení pojistného po povodních? Experti řekli, co musí poškozený udělat

Gestor oblasti neživotního pojištění České asociace pojišťoven Lenka Slabejová a tiskový mluvčí pojišťovny Kooperativa Milan Káňa

Co na to vaše peněženka 17.9.2024

Až desetitisíce pojistných událostí budou muset pojišťovny vyřešit kvůli povodním, které udeřily zejména v Moravskoslezském kraji a na severu Olomouckého kraje. Kdy však poškození od pojišťoven dostanou peníze, závisí na několika faktorech, uvedla ve vysílání CNN Prima NEWS gestorka oblasti neživotního pojištění České asociace pojišťoven Lenka Slabejová. Zmínila rovněž možnost poškozených požádat pojišťovnu o zálohu.

Rozsah škod způsobených rozsáhlými povodněmi odhadla Asociace pojišťoven předběžně na 17 miliard korun. Pojistných událostí by přitom mělo být kolem 60 tisíc. Údaje se podle mluvčího asociace Tomáše Pavlíka budou ještě dále upřesňovat.

ČTĚTE TAKÉ: Záplava, nebo povodeň? Dva termíny, které mohou při pojištění sehrát zásadní roli

Rychlost vyplácení peněz poškozeným podle Slabejové závisí na několika faktorech. „Hodně to záleží na tom, jak velké poškození povodeň způsobila,“ uvedla v pořadu Co na to vaše peněženka. V případě, že voda způsobila rozsáhlé škody, lidé si podle ní mohou zažádat i o vyplacení zálohy. Tu by pojišťovny měly poskytnout za jeden až dva dny.

„V mnoha případech může záloha urychlit opravu poškozené nemovitosti, proto se v těchto případech žádost o její vyplacení přímo nabízí jako to prvotní rychlé řešení,“ dodala expertka z České asociace pojišťoven. Výše zálohy se podle ní posuzuje individuálně a může dosahovat až desítek procent z celkové škody.

Dalším kritériem je podle ní také to, jak rychle poškození dodají pojišťovnám potřebné dokumenty. V tomto ohledu pojišťovny učinily výjimku. „Dokáží ohodnotit škodu jenom na základě dodaných fotografií a dokumentů. Částku pak mohou vyplatit i bez toho, aby poškozený objekt osobně navštívil likvidátor,“ sdělil ve vysílání CNN Prima NEWS mluvčí pojišťovny Kooperativa Milan Káňa.

Týká se to však jen méně poškozených domácností. „Platí to v případech, kdy je třeba vyplavená domácnost, ale škoda není tak velká a z fotografií a dodaných dokumentů se dá přesně odvodit, co je poškozeno a jaká by měla být vyplacená částka,“ dodal Káňa. Žádosti budou prý navíc řešeny ve zrychleném režimu.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Opravy po povodních nebude platit jen stát, řekl Grolich. Volby by se odkládat neměly

Tagy:
povodeň katastrofa pojištění CNN Prima NEWS finanční služby přírodní katastrofa Česká asociace pojišťoven Kooperativa pojišťovna produkty a služby ekonomika, obchod a finance katastrofy, nehody a mimořádné události Tomáš Pavlík