Hnutí ANO chce vytvořit povodňový fond, řekl Havlíček. Speciální daň by nepodpořilo

Stínový premiér hnutí ANO Karel Havlíček

Krajské a senátní volby 2024 (3)

Hnutí ANO souhlasí s využitím povodňových dluhopisů pro zisk peněz na pokrytí škod po povodních, řekl stínový premiér hnutí ANO Karel Havlíček. Zároveň by bylo proti zavedení povodňové daně a do budoucna by se prý mělo zvážit vytvoření povodňového fondu po vzoru Rakouska. V krizových situacích může podle Havlíčka dobře zafungovat. Hnutí také navrhuje okamžitě spustit kurzarbeit pro zaměstnavatele, jejichž firmy nemohou být po povodních v provozu.

Ministerstvo financí připraví kvůli povodním novelu letošního státního rozpočtu, deficit se zvýší o 30 miliard korun na 282 miliard korun. O deset miliard korun by se měly zvýšit i výdaje státního rozpočtu na příští rok, jeho schodek by měl být 240 miliard korun. Ministr Zbyněk Stanjura (ODS) nyní neuvažuje o vytvoření speciální daně, jejíž výnos by sloužil k pokrytí povodňových škod. Peníze stát získá dodatečným vydáním dluhopisů. Zda to budou speciální povodňové, nebo běžně vydávané, zatím neupřesnil.

ČTĚTE TAKÉ: Zajíček vyzval k novele stavebního zákona. Digitalizace nefunguje, neváhejme ani minutu, řekl

Podle Havlíčka ANO povodňové dluhopisy podporuje, naopak by bylo proti případné povodňové dani. Zvážit je podle něj třeba také přesuny peněz v jednotlivých resortech, například v rozpočtech ministerstev průmyslu či životního prostředí. „Použít je nyní na povodňové účely místo toho, na co třeba byly určeny ještě před pár týdny,“ řekl.

Stínová vláda vypracovala deset doporučení na pomoc zasaženým domácnostem, firmám a živnostníkům. Navrhuje pozastavit splácení úvěrů na bydlení na bázi vládní garance, případně kompenzace ušlých úroků pro banky, osvobození od všech poplatků za zničené doklady a další dokumenty či odpuštění případného penále a pokut za pozdní odevzdání jakýchkoli výkazů vůči státním institucím.

Dále požaduje úlevy u sociálního a zdravotního pojištění či vybraných daní do konce letošního roku, spuštění kurzarbeitu pro zaměstnavatele, jejichž firmy nemohou být v provozu nebo je provoz zásadně omezen, či osvobození všech dárců podpory pro postižené oblasti od jakýchkoli daní či poplatků s tím spojených. Kurzarbeit neboli zkrácená práce je nástroj, jak zachovat pracovní místa i v případě nouze. Místo toho, aby firma propustila zaměstnance, je pošle domů a část jejich mzdy zaplatí stát.

Vláda by podle Havlíčka měla také umožnit vyřizovat stavební povolení bez povinnosti digitalizace, vytvořit režim speciálních bezúročných nebo nízkoúročných úvěrů pro rodiny i firmy se zárukou státu a vytvořit pro poškozené firmy takzvané povodňové motivační odpisy. Ministerstvo životního prostředí by pak mělo oživit program pro likvidaci odpadů po povodních spojený například s opravou čističek či vodních nádrží.

Do budoucna by se podle Havlíčka mělo zvážit vytvoření povodňového fondu po vzoru Rakouska. Nedá se vytvořit okamžitě, jde podle něj o několikaletou záležitost, ale v krizových situacích může dobře zafungovat.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Vláda má po povodních zpoždění, řekl Babiš. Ať hledají peníze, můžou šetřit nebo prodat stíhačky, dodal

Tagy: