Velký zákaz alkoholu v Praze? Některé části jmenovaly každý parčík, kritizuje Hřib

Pražská náplavka během pandemie koronaviru.

360° (516)

Praha chystá zákaz pití alkoholu na veřejných prostranstvích prakticky po celém městě. Nebude to ale mít požadovaný efekt, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS primátor hlavního města Zdeněk Hřib (Piráti), se kterým souhlasil i starosta Prahy 13 a zastupitel Prahy David Vodrážka (ODS). Novelu příslušné vyhlášky podpořili radní za Spojené síly pro Prahu (koalice stran TOP 09 a STAN) a Praha Sobě.

Zákaz pití alkoholu od půlnoci do deváté hodiny ranní by mohl v Praze platit zhruba na tisícovce míst včetně náplavek. Novela vyhlášky o konzumaci alkoholu na veřejných prostranstvích by mohla začít platit od 1. července.

„Radní z řad Pirátů se hlasování zdrželi, zákazů je už mnoho. Některé městské části k tomu přistoupily podrobně a jmenovaly každý parčík nebo každou ulici. Zákazy nebudou mít efekt,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Hřib.

Primátor podotkl, že lidé se nejen v centru města opíjejí v podnicích a vymáhání pokut zejména u zahraničních návštěvníků je velmi komplikované. „Nemyslím, že zákazy povedou zamýšleným směrem,“ zdůraznil.

Rovněž starosta Prahy 13 a zástupce opoziční ODS David Vodrážka souhlasil, že restrikcí je opravdu hodně. „Měli bychom dát na zodpovědnost lidí, navíc máme městskou policii. Je to spíše snaha některého z radních se zviditelnit,“ konstatoval.

Klidový režim na náplavkách

O tom, zda novela vstoupí v platnost, bude rozhodovat zastupitelstvo hlavního města na svém zasedání na konci května. Vyhláška byla naposledy novelizována v roce 2013. Úpravu v pondělí podpořili radní za Spojené síly pro Prahu (koalice stran TOP 09 a STAN) a Praha Sobě, koaliční Piráti se zdrželi hlasování.

V případě, že novela vyhlášky projde, bude konzumace alkoholických nápojů omezena například na náplavkách podél Dvořákova, Rašínova a Masarykova nábřeží, na nábřeží Ludvíka Svobody a na takzvané Smíchovské náplavce. Zákaz by měl platit od půlnoci do devíti hodin ráno.

„Chceme, aby náplavka měla od půlnoci klidový režim,“ řekl po pondělním jednání radní Jan Chabr (TOP 09). Podle něj tak město reaguje na výhrady a stížnosti zvláště obyvatel Podskalí, kde bývá do pozdních hodin ruch způsobený především soukromými akcemi návštěvníků náplavky.

Stačí pohyb s otevřenou lahví

Zakázána by mohla být také konzumace alkoholu v okruhu 100 metrů od vstupů do stanic metra a na nástupištích pro veřejnou dopravu. Nově bude podle náměstka postihováno také to, když se lidé budou na vybraných veřejných prostranstvích zdržovat s otevřenou lahví s alkoholickým nápojem. „Doposud to bylo tak, že strážník musel vidět, že někdo pije alkohol,“ uvedl náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN).

Zákaz nebude podle dokumentu platit 31. prosince a 1. ledna. Výjimku by také měly mít plánované akce, jako jsou vinobraní, koncerty nebo sportovní akce. Zákaz se v případě schválení novely nebude týkat ani pití alkoholických nápojů na zahrádkách restaurací a u stánků s občerstvením.

Tagy: