Zákaz kávy do kelímku není o šikaně. Zamotali jsme se do toho, přiznal Havlíček

Káva s sebou

PARTIE Terezie Tománkové 13.12.2020

Zákaz konzumace kávy z kelímku jsme zamotali a byla to chyba, přiznal v nedělní Partii na CNN Prima NEWS ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Záměrem podle něj nebyla šikana občanů, ale snaha zamezit pohybu lidí po městech bez roušek. Na vládě podle Havlíčka zároveň bude probíhat i debata o úplném uzavření vánočních trhů.

Už v pondělí vláda s největší pravděpodobností rozhodne o přechodu do čtvrtého stupně systému PES. V rámci připravovaných výjimek dojde k uzavření restaurací a hotelů, ale otevřené zůstanou obchody a služby.

Zároveň by měla probíhat i debata o uzavření vánočních trhů, jelikož města podle Havlíčka situaci nezvládají. S tím je spojený i zákaz pití kávy nebo čaje z kelímku, kterému se řada občanů vysmívá.

Havlíček přiznal, že vláda situaci kolem toho zamotala. „V Bavorsku udělali totéž. Chtěli jsme to lidem trochu umožnit, tak jsme se do toho zamotali,“ přiznal Havlíček.

„Byl bych rád, aby byla možnost si kávu koupit. Je otázka, jak se vůbec postavíme k vánočním trhům, ale rozhodně to není o šikaně, ale právě o ochraně zdraví,“ dodal ministr.

Již dříve nařízení kritizoval ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček. „Tohle se prostě ministerstvu zdravotnictví nepovedlo. Je potřeba to opravit. V pondělí na vládě si k tomu řekneme víc. Musí se to vyjasnit,“ řekl pro CNN Prima NEWS Hamáček.

„Kafe v pytlíku je vrchol absurdity. Chápu, že kolegové na zdravotnictví dělají maximum, nevyčítám jim to. Ale občas se něco nepovede a je potřeba připustit si to,“ dodal.

Tagy: