Havlíček: Restaurace a hotely se zavřou v řádu dnů. Vím, že to není spravedlivé

Havlíček v Partii

PARTIE Terezie Tománkové 13.12.2020

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) bude v pondělí na vládě prosazovat, aby při přechodu do čtvrtého systému PES zůstaly otevřené obchody a služby jako kadeřnictví. Naopak se podle něj budou muset uzavřít restaurace a hotely. Sám přiznává, že to není spravedlivé, ale je to nutný kompromis.

„Vláda bude muset velmi pravděpodobně přejít do 4. stupně systému PES. Udělají se určité výjimky a ty by mohly být v oblasti obchodu a služeb,“ prohlásil v nedělní Partii Karel Havlíček.

Zůstat by podle něj měly služby jako kadeřnictví či kosmetické salóny i ministr zdravotnictví Jan Blatný je této cestě údajně nakloněnný

Uzavřou restaurace a hotely

Přiznal, že uzavřít budou muset naopak restaurace a hotely. „Pokud by vláda odsouhlasila uzavření restaurací a penzionů, tak by to bylo v řádu několika dní. Chtěl bych, aby to bylo ke konci týdne,“ dodal ministr průmyslu a obchodu.

Hlavním důvodem proč vláda vybírá, co zavřít a co nezavřít je to, že je třeba omezit mobilitu a pohyb lidí. A sám Havlíček přiznává, že zákazy nemohou být spravedlivé.

„Museli bychom nechat buď vše otevřené, nebo vše uzavřené. Vždy je to kompromis. Vždy musíme nějaký segment omezit. Není to spravedlivé. Na druhou stranu restaurace jsou uzavřené v Německu a Rakousku,“ dodal Havlíček s tím, že k uzavření by mělo dojít koncem týdne.

Vláda o přechodu do čtvrtého stupně rozhodne v pondělí. O tom již v pátek informoval ministr Jan Blatný.

Kávu do kelímku jsme zamotali

Havlíček přiznal i zmatky kolem kávy do kelímku. „V Bavorsku udělali totéž. Chtěli jsme to lidem trochu umožnit, tak jsme se do toho zamotali,“ přiznal Havlíček.

„Byl bych rád, aby byla možnost si kávu koupit. Je otázka, ale jak se vůbec postavíme k vánočním trhům, ale rozhodně to není o šikaně, ale právě o ochraně zdraví,“ dodal ministr.

Rozhovor Terezie Tománkové s Karlem Havlíčkem a Tomášem Czerninem si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: