Zákazem pásky jste nám zavřeli ústa. O lidských právech se nevyjednává, vzkázali Němci

Ani německý kapitán – brankář Manuel Neuer – si nelajsnul obdržení žluté karty za to, že na trávník v Kataru napochoduje s duhovou páskou. Toto vyjádření podpory LGBTQ+ komunitě během mistrovství světa v konzervativně laděné zemi organizace FIFA zakázala. „Die Mannschaft“ však našel cestu, jak sdělit poselství jinak. A ke všemu daleko viditelněji.

Homosexualita je v Kataru nezákonná. A tak několik reprezentací před mistrovstvím světa předeslalo, že na mezery ve svobodě u občanů malého emirátu upozorní duhovými barvami. Kapitáni Anglie, Belgie, Walesu, Dánska nebo Německa měli na paži natáhnout speciální pásku hlásající solidaritu s LGBTQ+ komunitou.

Do toho ale hodila vidle zřejmě na popud hostitelské země FIFA. Ta oznámila, že pokud si lídři týmů vezmou pásku se vzkazem, okamžitě vyfasují žlutou kartu. Zatím se nikdo nestal potrestaným rebelem. Nicméně Němci našli cestičku k tomu, jak světu požadovanou zprávu předat, a to pravděpodobně ještě působivějším způsobem.

Když se ve středu základní jedenáctka trenéra Hansiho Flicka sešikovala pro účely týmové fotografie před duelem s Japonskem, všichni muži v bílo-černých dresech si zakryli ústa.

Během prvního poločasu „Die Mannschaft“ na sociálních sítích doplnil více: „Skrze kapitánskou pásku jsme chtěli jít příkladem kvůli hodnotám, které uznáváme. Je to rozmanitost a vzájemný respekt. Buďme hlasití. Nejde o politické poselství, protože o lidských právech se nesmí vyjednávat. To by měla být samozřejmost. Bohužel stále není. Zakázat pásku je to stejné jako zavřít nám ústa. Náš postoj se nemění.“

Nechtěnou páskou se na rozdíl od fotbalistů vybavila německá ministryně vnitra Nancy Faeserová, jež zákaz ze strany FIFA považuje dle dřívějšího vyjádření za nepřijatelný. Na fotografiích z duelu s Japonskem byla na tribuně zachycena, jak konverzuje se šéfem světového fotbalového orgánu Giannim Infantinem. V tu chvíli na sobě ještě měla červené sako. Za chvíli se ale trochu provokativně vedle prezidenta FIFA usadila už bez saka a na své paži ukázala doplněk, který kapitánům národních týmů Infantino zakázal.

Tagy:
LGBT fotbal Katar sport Mistrovství světa v Kataru 2022 Gianni Infantino německá fotbalová reprezentace Manuel Neuer Nancy Faeserová