Zákeřné kryptopodvody na Moravě stály seniory statisíce. Stačilo kliknout, popisuje policie

Dva senioři z jihu Moravy chtěli investovat do kryptoměn, podvodníci je obrali o více než 1,5 milionu korun. Na policejním webu o tom v pátek informoval mluvčí Bohumil Malášek. Obdobné případy nejsou ojedinělé.

O zhruba 900 tisíc korun přišel osmašedesátiletý muž ze Znojemska. Volající mu sdělil, že na jeho kryptoměnovém účtu má 20 tisíc dolarů zisku, následně mu zavolal „bankéř“. „Cesta k avizovaným penězům byla snadná. Stačilo kliknout na zaslaný odkaz a následně potvrzovat příchozí SMS zprávy. Senior vůbec netušil, že neznámý podvodník ovládá jeho počítač a s každým potvrzením zprávy odcházejí z jeho účtu nemalé částky. Během několika hodin tak z jeho konta zmizelo skoro 900 tisíc korun,“ popsal mluvčí.

ČTĚTE TAKÉ: Dovoz kuřat z Ukrajiny? Novináři odhalili praktiky chovů, český drůbežář upozorňuje na problém

Na začátku roku se nechal nalákat na výhodné investování do kryptoměn sedmaosmdesátiletý Brňan. Zaregistroval se do doporučené aplikace, zaplatil vstupní poplatek a převedl několikatisícovou sumu pro investování. Po krátké době přišla nabídka na výhodnější investice. Podmínkou ale bylo navýšení částky.

„Senior souhlasil a za pomoci bankéře převáděl další a další požadované peníze. A jeho zisk úspěšně rostl. Když už chtěl s investováním skončit, bylo pro vyplacení zisku nutné zaplatit další sumu. I tuto za pomoci bankéře převedl na určený účet. Až když se nedočkal slíbených peněz, pochopil, že byl podveden,“ uvedl mluvčí. Z účtu seniora podvodník odčerpal více než půl milionu korun.

Obdobnými případy se policisté na jihu Moravy zabývají opakovaně. Například v polovině loňského listopadu policie informovala o případu jednapadesátiletého muže z Brněnska, který také chtěl investovat do kryptoměn. Podvodník ho obral skoro o 900 tisíc korun.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Podezřelé ceny cukru. Antimonopolní úřad odhalil výrazné navýšení marží na pultech řetězců

Tagy:
peníze policie Brno investice Ukrajina kryptoměna Morava Úřad pro ochranu hospodářské soutěže okres Znojmo