Kožní a kvasinkové infekce nebo mykózy. Experti radí, na co dát v kosmetickém salonu pozor

Infekce nehtu po návštěvě pochybného kosmetického salonu.

Nebezpečí v kosmetických salonech

Pilníky se stopami od krve či nedbale umyté nůžky by měly být podle odborníků pro návštěvníky kosmetických salonů varovným signálem. Nevyhovující hygienické podmínky totiž mohou klientům a klientkám přivodit nepříjemné zdravotní komplikace, a to v podobě kožních a kvasinkových infekcí nebo mykózy na nehtech. Dobré salony používají kromě jednorázových nástrojů i speciální sterilizátory.

Pokud kosmetička nedodržuje základní hygienická opatření, snadno může na klienta přenést infekci z jiného zákazníka. Nejčastěji se infekce přenese z brusky nebo pilníku. „Rozhodně nesmíme používat něco, s čím jsme se dotkli krve. To musí rovnou do koše,“ uvedla pro CNN Prima NEWS manikérka Natálie Jandlová.

ČTĚTE DÁLE: Zdravé opalování neexistuje, říká Arenberger a varuje před rakovinou. Čím mazat spáleniny?

Lidé z branže zároveň varují před podezřele levnými provozovnami. Může se stát, že v levnějších salónech místo čistoty řeší to, aby stihli obsloužit co nejvíce klientů. „Na takových místech se to střídá jako na běžícím pásu. Není tam pak čas a prostor čistit a dezinfikovat,“ přiblížila kosmetička Barbora Machačová.

„Kosmetické služby požadují pečlivou dezinfekci. Třikrát týdně provádíme generální úklid,“ popsala poměry ve svém salonu manažerka kosmetického salonu Anhelina Vitha. „Každý specialista si vydezinfikuje po zákroku svou místnost. Také musí nosit speciální oděv,“ uvedla Vitha další standardní postupy.

Kromě dezinfekce je žádoucí, aby kosmetička používala i sterilizátor. Ten dokáže nástroje vyčistit ještě lépe než dezinfekce. I proto sterilizátory patří k základnímu vybavení dobrých salonů.

Od ušmudlané manikérky či pedikérky si můžete podle předního českého dermatologa Petra Arenbergera odnést řadu nepěkných infekcí. „U kvasinkové infekce dochází ke změnám barvy, tvaru a lomivosti nehtů. Pod umělými nehty také můžeme narazit na infekce,“ konstatoval expert.

Klienti by se zároveň neměli bát zeptat se, zda salon používá jednorázové nástroje. V případě, že salon takové nástroje nepoužívá, je vhodnější přejít jinam.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ke kolapsu z horka může dojít i o hodiny později. Experti radí, jak při pomoci postupovat

Tagy:
zdraví móda dezinfekce hygiena infekce CNN Prima NEWS nehty pilník kosmetička mykóza umění a zábava umění, kultura, zábava a média nemoci a zdravotní potíže