Vzorky kosmetiky zdarma? Z obchodu si můžete odnést nebezpečnou infekci, varuje lékař

Testování kosmetických přípravků přímo na obličej může způsobit i zdravotní rizika, varují odborníci.

Infekční testry v drogeriích

Testování kosmetických přípravků v prodejně sebou nese zdravotní rizika, hlavně když se aplikují na obličej. Vyzkoušet si předem produkt přímo na místě sice může být výhodou, ale nakupující si tak mohou předávat různá bakteriální onemocnění, vysvětlil pro CNN Prima NEWS dermatolog Petr Arenberger. Jak takovým komplikacím v obchodech předcházet?

Dermatolog Arenberger varoval, že si zákazníci mohou touto cestou předávat nejrůznější bakterie, které vyvolávají infekční onemocnění. „Může jít ale i o plísně či původce virového onemocnění,“ popsal rizika pro CNN Prima NEWS.

K TÉMATU: Antibiotika, aspirin i ibuprofen. Řada léků má v horku nepříjemné vedlejší účinky

Problém může podle experta nastat zvláště v případě mechanického poškození kůže, které může vzniknout při aplikaci přípravků například kartáčkem. „Snadněji se tak může zanést kožní infekce, a to do řas, očí nebo i ústní dutiny,“ zdůraznil exministr zdravotnictví.

„Škodlivé látky se tak snadněji dostávají mezi další nakupující, kteří netuší, že si touto cestou zadělávají hlavně na kožní problémy,“ uvedla kosmetička Ninel Jelisejevová.

Mnozí zákazníci ale přípravky přímo na tvář neaplikují a podobnému testování se vyhýbají. Produkty by lidé měli podle doporučení zkoušet pouze na hřbetu ruky. Důležité je si před i po vyzkoušení důkladně vydezinfikovat ruce.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Novinka v podobě konzultace s lékařem on-line? Kuba popsal průběh, expert pozitivní dopad na lidi

Tagy: