Incident před studiem: Názory Rakušana jsou na zabití, řekl Klaus. Ministr si to nenechal líbit

Exprezident Václav Klaus byl hostem Partie Terezie Tománkové

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (18)

Jeho názory jsou jen a jen na zabití. Těmito slovy měl „zhodnotit“ exprezident Václav Klaus ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Nikoliv však ve studiu CNN Prima NEWS a za přítomnosti moderátorky Terezie Tománkové, ale na chodbě. Podle šéfa Starostů a nezávislých mluvila někdejší hlava státu s místopředsedou hnutí ANO Karlem Havlíčkem, který byl optikou exprezidenta v nedělní Partii naopak „nějakej hodnej“. Rakušan na něj reagoval na sociální síti X tím, že je rád, že jeho vliv na politiku pominul.

Někdy názorové střety holt probíhají i mimo záběry studiových kamer. Třaskavá nedělní debata mezi Vítem Rakušanem a Karlem Havlíčkem otestovala politiky, zda dokážou obhájit své názory na migrační pakt, antikampaň koalice Spolu či pomoc vyčerpaným ukrajinským obráncům. O hádky opět nebyla nouze.

Výměna pohledů i kritiky pak probíhala v momentě, kdy se měli vystřídat hosté. Po Rakušanovi a Havlíčkovi totiž nastoupil Václav Klaus, který měl zhodnotit dvě dekády v Evropské unii. Než k tomu došlo, neodpustil si údajně exprezident poznámku směrem k Rakušanovi. Ten pak na platformě X napsal, co se podle něj událo v budově FTV Prima.

„(Ne)veselá historka z natáčení. Po skončení duelu s Karlem Havlíčkem na Primě stál na chodbě Václav Klaus. V mé přítomnosti říká Havlíčkovi: ‚Vy jste byl nějakej hodnej, tyhle jeho názory jsou jen a jen na zabití.‘ Já musím říct, že mě názory Václava Klause přímo ‚na zabití‘ nepřipadají, ale jsem rád, že doba, kdy ovlivňoval styl a obsah politiky u nás, už pominula,“ napsal na konto bývalého prezidenta republiky.

„Kéž by stejně tak pominula i tahle nesnášenlivost vůči jiným názorům. Nebo se aspoň omezila jen na pověstné nesouhlasně pozdvižené obočí,“ podotkl ještě ke Klausovi, který v posledních několika letech nešetřil současnou vládní pětikoalici ostrou kritikou.

V diskuzi pod příspěvkem ho valná většina sledujících podpořila. Přesto se našly i opačné názory. „Nesaháte mu ani po kotníky,“ napsal jeden z komentujících. „Nesahal jsem mu vůbec nikam,“ odepsal s nadsázkou Rakušan.

Pod příspěvkem Víta Rakušana se vyjádřil také manažer Institutu Václava Klause a předseda strany Motoristé sobě Petr Macinka. „Byl jsem u toho a také jsem to slyšel. Ministr vnitra předvedl v předchozí diskusi s Karlem Havlíčkem pozoruhodný výkon, téměř se ulhal k smrti… Muselo to stát mnoho sil, a tak mu trochu toho ublíženectví promineme. Poplakal si, ale teď už to bude určitě dobré,“ napsal Macinka na síti X.

Jsme odkázáni na to zůstat v EU, přiznal Klaus

Bývalý prezident republiky nejspíše reagoval na evropský migrační pakt, který čeká na schválení. Česká republika se hlasování nakonec zdrží kvůli tomu, že obsahuje body, s nimiž příliš nesouhlasí. Na druhou stranu Rakušan uznal, že legislativa řešící migrační pravidla je tu zkrátka potřeba, ačkoliv její navrhovaná podoba není úplně podle jeho představ.

Exprezident naopak mluvil o migračním paktu jako o fatální chybě. Sám v pořadu Partie Terezie Tománkové nešetřil ostrými slovy na účet Evropské unie, třebaže to byl on, kdo podával unijní přihlášku. Ve vysílání nakonec musel konstatovat, že i přes veškerou kritiku není moudré z Evropské unie vystupovat.

„Nemáme luxus Švýcarska nebo Velké Británie. Myslím, že jsme bohužel odkázáni na to, abychom zůstali. A revoluční nebo radikální kroky jako další demonstrace na Václaváku, abychom vystoupili? Nejsem anarchista, tenhle nerealistický postoj nesdílím,“ uvedl Klaus ve vysílání CNN Prima NEWS. Záznam z druhé části Partie můžete zhlédnout níže.

Tagy: