Bez Evropské unie by nám bylo lépe, jsme ale odkázáni v ní zůstat, připustil exprezident Klaus

Exprezident Václav Klaus byl hostem Partie Terezie Tománkové

Václav Klaus v Partii Terezie Tománkové

Bez členství v Evropské unii by nám bylo lépe. Vystoupit z ní ale není řešení, musí se tlumit škody, prohlásil bývalý prezident Václav Klaus, který sám Českou republiku dříve do unijních struktur dostal. Podle něj bylo „fatálním zločinem“ otevření evropských hranic, které dalo volný prostor nelegální migraci. „Fatální chyba. Jsem ochoten na hranicích České republiky s jakoukoliv zemí světa vyndat z kapsy pas a ukázat, kdo jsem,“ nešetřil kritikou Klaus.

Coby premiér předával Václav Klaus na začátku roku 1996 v Římě českou přihlášku do Evropské unie. O sedm let později pak byl přítomen u podpisu smlouvy, která stvrdila členství v unijním uskupení. Ovšem nyní – o dvě dekády později – patří zakladatel Občanské demokratické strany k nejostřejším kritikům Evropské unie a jejích současných pravidel.

ČTĚTE TAKÉ: ODS jezdila do Ruska jak do sámošky, řekl Havlíček. Fňuk z ANO je legrační, reagoval Rakušan

Co se mu líbí nejméně? Zrušení evropských hranic. „Považuji to za zločin, fatální chybu. Jsem ochoten na hranicích České republiky s jakoukoliv zemí světa vyndat z kapsy pas a ukázat, kdo jsem. Otevření hranic nebylo pro nás žádným fatálním přínosem. Cestovat se mohlo i před 1. květnem 2004, tedy i bez toho, že jsme byli členy EU,“ nešetřil Klaus kritikou v Partii Terezie Tománkové.

Na druhou stranu si i přes své nemalé výhrady nemyslí, že je řešením vystoupit z EU, jak provolává například aktivista a šéf neparlamentní strany PRO Jindřich Rajchl na svých demonstracích. Naopak podle exprezidenta by Česká republika měla setrvat v unijních strukturách a „tlumit škody“, které současné vedení EU páchá. Jako příklad zmínil hojně diskutovaný migrační pakt.

„Nemáme luxus Švýcarska nebo Velké Británie. Myslím, že jsme bohužel odkázáni na to, abychom zůstali. A revoluční nebo radikální kroky jako další demonstrace pořádané panem Rajchlem na Václaváku, abychom vystoupili? Nejsem anarchista, tenhle nerealistický postoj nesdílím,“ konstatoval Klaus ve vysílání CNN Prima NEWS.

Klaus není spokojený ani se sjezdovkami

Značnou porci kritiky mířil exprezident také směrem k evropským dotacím, které podle něj vytvořily obrovské korupční prostředí a jsou spíše ke škodě než k užitku. „Vidím hlavně cyklostezky a rozhledny na místě, kde není nikam vidět. Nebo lyžařské sjezdovky, kde se musíte odpichovat, aby to vůbec vedlo dolů. Byl jsem na všech,“ přisadil si Klaus.

„Je to zdánlivě lákavá věc, abychom dělali mnoho věcí společně, ale ukazuje se, že to má tolik úskalí, že to je vlastně tragická chyba,“ doplnil ohledně svého zklamání z fungování současné Evropské unie.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: ODS jezdila do Ruska jak do sámošky, řekl místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček. Fňuk z vaší strany je legrační, reagoval ministr vnitra Vít Rakušan.

Tagy: