Žantovský: Nedělám si iluze, že by se útoky jako ve Francii neopakovaly. Hrozí i v Česku

K VĚCI 16.10.2023

Celý Západ včetně Česka by se měl zaměřit na bezpečnost, reagoval diplomat Michael Žantovský na varování amerického prezidenta Joea Bidena před zvýšeným rizikem terorismu. Bývalý velvyslanec v Izraeli v pořadu K věci na CNN Prima NEWS uvedl, že Spojené státy mají klíčovou roli v dalším vývoji izraelsko-palestinského konfliktu.

„Byli jsme svědky několika krvavých a brutálních útoků ve Francii, Německu. Nedělám si iluze, že by se neopakovaly. Česká republika jako země, která se jednoznačně postavila na stranu napadené Izraele, musí věnovat pozornost bezpečnostním opatřením,“ zdůraznil Žantovský.

ČTĚTE TAKÉ: Senior v USA brutálně ubodal šestiletého chlapce palestinského původu. Motivem byla víra

Ve vysílání CNN Prima NEWS také uvedl, že v této válce musí být aktivní zejména Spojené státy: „Budou mít jednu z hlavní odpovědností za to, aby se konflikt nerozšířil a nedošlo k regionální nebo ještě větší válce. Proto také ústy svých nejvyšších představitelů vyjadřují své názory a svá doporučení vůči spojencům, kterým Izrael bezesporu je.“

Americký prezident vzkázal Izraeli, že trvalá okupace Gazy není řešením. „Za to, co se stalo v Gaze, může z mého pohledu Hamás. Extrémní prvky Hamásu nereprezentují všechen palestinský lid," řekl Biden v rozhovoru pro televizi CBS s tím, že musí existovat cesta k palestinskému státu. Podle Žantovského se však Izrael k trvalé okupaci ani nechystá.

Jedním z témat pořadu K věci bylo i počínání ministra zahraničí Jana Lipavského během války v Izraeli. Zhlédnout jej můžete ve videu v úvodu článku.

Tagy: