Zaorálek: Vláda konsolidovala postavení oligarchů. Je to likvidace chudých a feudalismus

Partie Terezie Tománkové: Místopředseda SOCDEM Lubomír Zaorálek

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 8.10.2023

Vláda jde svým konsolidačním balíčkem na ruku oligarchům na úkor chudých a střední třídy, v Partii Terezie Tománkové to řekl exministr zahraničí Lubomír Zaorálek (SOCDEM). Částečně s ním paradoxně souhlasil také vládní europoslanec Mikuláš Peksa (PIRÁTI). Naopak poslanec ODS Petr Bendl tvrdil, že současný kabinet pouze látal díry, které napáchaly vlády sociálních demokratů.

„Jaký konsolidační balíček? Strukturální deficit se sníží o jednu desetinu procenta. Jestli je to konsolidace něčeho, tak postavení oligarchů v této zemi. Tenhle stát se stává uneseným. Je to likvidace střední třídy a feudalismus. Vláda nemá srdce,“ rozčílil se v Partii Zaorálek.

ČTĚTE TAKÉ: Migranti oslavující vraždění do Evropy nepatří, shodli se Zdechovský a Konečná

Opatření kabinetu podle něj dopadají na chudé. „Jsme v situaci, kdy domácnosti za poslední roky zchudly o 30 procent, 60 procent jich neumí vyjít s příjmy. Konsolidací jste domácnostem naložili tím, že jste zvýšili sociální pojistné i daň z příjmů a vzali jste jim nemocenskou. Pan Síkela nám do toho sděluje, že elektrická energie ještě zdraží. Říká to pravděpodobně proto, aby si jeho kamarádi namastili kapsy,“ sdělil Zaorálek.

Za nutnost konsolidace veřejných financí však podle Bendla může i SOCDEM. „Vláda látá díry, které tady po vás zbyly. V konsolidačním balíčku se projevuje pšenka, kterou jsme po vás sklidili,“ uvedl poslanec.

Zaorálkova slova však překvapivě potvrdil také pirátský europoslanec. „Když člověk poslouchá pana ministra Stanjuru mluvit o windfall tax, je to, jako kdyby slyšel mluvit pana Křetinského. Byli bychom rádi, kdyby nedocházelo ke konsolidaci moci oligarchů. Byla to ČSSD, která držela u moci oligarchu Babiše,“ připomněl Peksa.

To se však nelíbilo Bendlovi. „Všichni ze všeho špatného viní ministra financí. Když se udělá něco dobrého, tak za to může někdo jiný. Vláda přitom funguje jako celek,“ sdělil.

Poslanec hnutí ANO Patrik Nacher zase zkritizoval Piráty za jejich chování. „Piráti jsou součástí této vlády. Vaši ministři hlasovali pro windfall tax. Musíte si vybrat, buď jste v koalici, nebo v opozici. Je to největší pokrytectví,“ řekl.

Tagy: