Na Válka se valí kritika ze všech stran. Svůj výrok bych neměnil, brání se ministr

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09)

Kritika ministra Válka pokračuje

Na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) se snesla obrovská kritika za jeho kontroverzní doporučení nakupovat léky v řetězcových lékárnách, které ve středu dokonce jmenoval. Válek během rozhovoru pro Seznam Zprávy pobouřil nejen lékárníky včetně lékárnické komory, ale i opozici, která se do něj ostře obula a požaduje jeho rezignaci.

Viceprezident České lékárnické komory Martin Kopecký považuje pobouření lékárníků za oprávněné. „Je to odpovídající reakce. To vyjádření bylo, řekl bych, velmi nešťastné,“ prohlásil Kopecký.

„Jednoznačně podpořil řetězce proti malým nezávislým lékárnám. Ministr zdravotnictví by neměl preferovat jednotlivé části systému. To je fatální,“ řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS stínový ministr zdravotnictví Kamal Farhan (ANO).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nespokojení jsou mladí lékaři. Jiné obory jsou podle nich méně náročné a lépe placené, říká Philipp

Podle opozice Válek jako zákonodárce selhává čím dál víc. „Ten výrok je na odvolání. On si z toho dělá frašku. Obvolala jsem lékárny a hned v jedné z těch zmiňovaných mi řekli, že penicilin a endiaron nemají,“ uvedla v narážce na Válkovo prohlášení pro CNN Prima NEWS zdravotní sestra a poslankyně Karla Maříková (SPD). Ministr totiž řekl, že nedostatková či dlouho chybějící antibiotika jsou vždy dostupná ve velkých řetězcových lékárnách jako například Dr. Max nebo Benu.

Ministrovo doporučení může mít podle ekonomů negativní dopad na návštěvnost menších lékáren. „Myslím si, že tím skutečně mohl poškodit právě malé lékárny, které nejmenoval,“ sdělil hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Také hlavní ekonom ve společnosti BH Securities a. s. Štěpán Křeček si myslí, že vyjádření ministra Válka porušilo určité hranice. „Ten výrok nebyl úplně nejvhodnější. Bylo to, řekl bych, trošku za čárou,“ řekl Křeček.

Ministr se však údajně své funkce vzdát nehodlá a za svým výrokem si stojí. „Jsou to veřejně známé názvy řetězců, které navíc zveřejňují, jaké léky mají, či nemají. Určitě bych žádný výrok nezměnil,“ obhajoval se Válek. Zdůraznil také, že pro zajištění léčiv dělá vše, co je v jeho silách.

SLEDUJTE TAKÉ: Válek je jako popletený strejda, kritizují ho Zeman a spol. Podle premiéra si vede dobře

Tagy: