Migranti oslavující vraždění do Evropy nepatří, shodli se Zdechovský a Konečná

Partie Terezie Tománkové: Europoslanci Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) a Kateřina Konečná (KSČM)

Tomáš Zdechovský, Kateřina Konečná

Oslavy muslimů v evropských městech v reakci na teroristické činy hnutí Hamás proti Izraeli není možné tolerovat. V Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS se na tom shodl lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) s předsedkyní komunistů Kateřinou Konečnou. Pokud se takto chovají v demokratických státech, mělo by to být důvodem k jejich vyhoštění, říkají oba.

„Nemůžete na území demokratických států oslavovat teroristický čin. Dochází k tomu jen na palestinské straně, Izraelci by takhle oslavovat nemohli. Tihle lidé do evropské demokracie nepatří. Když tady někdo oslavuje teroristický čin, je to důvod vrátit jej zpátky. Nebyli to ovšem jenom Palestinci, ale i někteří Němci,“ řekl Zdechovský.

ČTĚTE TAKÉ: Spor o podporu Palestiny: Vraždí za peníze EU, zuří Kalousek. Pomáháme umírněným, říká Peksa

Podobně hovořila také Konečná. „To není jenom o konkrétním konfliktu na konkrétním území. Jde o to, jak se k tomu postaví muslimové na celém světě. Je to velmi nebezpečné pro Evropu. Nikdo nemá právo oslavovat vraždění. Evropa by měla vrátit všechny, kteří tady nemají co dělat,“ sdělila předsedkyně KSČM.

Konflikt bude podle obou politiků dlouhodobý. „Pokud nechceme tyto záběry vidět znova, musí se OSN přičinit, aby k tomu dál nedocházelo. Je to neskutečné lidské svinstvo, úkolem politiků by mělo být, aby se to neopakovalo,“ řekla Konečná.

Podle Zdechovského se situace nevyřeší, dokud nebude Palestina suverénním státem. „Jsem pro mírovou cestu. Mír se hledá špatně a pořád se dostáváme do opakování těchto situací. Bez dvou suverénních států těžko k nějakému míru dojde,“ myslí se lidovecký europoslanec.

S tím souhlasí i Konečná: „Je to začátek velmi dlouhého vojenského konfliktu. Bude to znamenat krveprolití,“ řekla.

Tagy: