Západ stoupá po žebříku eskalace. Dodávkami F-16 Ukrajině velmi riskuje, vyhrožuje Moskva

Západ se vystaví kolosálnímu riziku, dodá-li Ukrajině stíhačky F-16, uvedl podle agentury TASS náměstek ruského ministra zahraničí Alexandr Gruško. Spojenci Ukrajiny by podle něj případnými dodávkami letounů stoupali po žebříku eskalace. Spojené státy potvrdily, že případné dodávky moderních letounů pro Kyjev z ostatních zemí by schválily.

„Na takzvaném žebříku eskalace dochází k pohybu. Vidíme, že západní země se drží eskalačního scénáře. To pro ně představuje kolosální rizika. Každopádně to zohledníme ve všech našich plánech. Máme veškeré nezbytné prostředky ke splnění našich cílů,“ prohlásil Gruško k možným dodávkám stíhaček F-16 na Ukrajinu. Informovala o tom ruská agentura TASS.

ČTĚTE TAKÉ: Munice i raketomety HIMARS. Biden oznámí další pomoc Ukrajině za více než 8 miliard korun

Některé evropské země daly v průběhu týdne najevo ochotu poskytnout Ukrajině stíhací letouny F-16 k obraně před ruským agresorem. Spojené státy zároveň potvrdily, že jsou připraveny ukrajinské piloty na strojích cvičit. S dalšími spojenci budou prý také spolupracovat na případných dodávkách letounů Kyjevu. Světovým lídrům to v pátek na summitu skupiny G7 sdělil americký prezident Joe Biden. Zprávu potvrdil v sobotu na tiskové konferenci jeho poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Spojené státy zřejmě neplánují poskytnout napadené zemi stíhačky z vlastních zásob, přesun strojů z letek ostatních zemí však vyžaduje souhlas Washingtonu, připomíná stanice CNN. Když v pátek začaly přicházet informace o vyjádření Bidena na summitu G7, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v prohlášení vítal „historické rozhodnutí“, které „výrazně posílí ukrajinskou armádu ve vzduchu“.

Tagy: