Západ sundal jen jednu rukavičku. Rusko se musí zastrašit, říká Kolář o sankcích

Ondřej Kolář

Podle poslance a člena sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřeje Koláře (TOP 09) nejsou sankce západních států vůči Rusku dostatečné. Ve vysílání CNN Prima NEWS zdůraznil, že Putina a spol. je potřeba zastrašit a ukázat mu, že to Evropa s odhodláním bránit svou svobodu myslí vážně.

„Západ sundal rukavičky, ale pozdě. Sundal jednu rukavičku a čeká, jak se bude situace vyvíjet dál. Tvrdé sankce měly být uplatněny dávno. Pokud by Rusko vidělo, že Západ je odhodlán a myslí to vážně, nepodniklo by takové kroky,“ řekl Kolář ve vysílání CNN Prima NEWS. Rusko by si prý uvědomilo, že jeho chování by pro něj mělo dalekosáhlé důsledky.

Evropská unie potrestá kvůli dění na Ukrajině ruské banky a omezí přístup režimu prezidenta Vladimira Putina na svůj finanční a kapitálový trh. Británie rovněž cílí na ruské podnikatele a banky. Německo v úterý oznámilo, že nezprovozní plynovod Nord Stream 2. A první sadu sankcí představil také americký prezident Joe Biden. Týkají se dvou bank, obchodování se státním dluhem na západních trzích a také vybraných ruských „elit“.

„Západ by měl činit kroky dříve než Rusko, ne jen reagovat,“ myslí si Kolář. Podle něho bychom měli dát jasně najevo, že to, co opakovaně říkáme, myslíme skutečně vážně. „Rusko se musí zastrašit. Musíme ukázat odhodlání bránit naši svobodu, územní integritu a naše hodnoty. Musíme mu dát najevo, že jsme schopni obětovat úplně všechno,“ pokračoval poslanec.

Rusové se sankcemi počítali, tvrdí Bašta

Jaké by si Kolář představoval řešení? Navrhuje posílení východní křídla Severoatlantické aliance (NATO), důrazný postoj za Ukrajinu nebo uplatnění tvrdších sankcí vůči Rusku, které budou bolet konkrétní lidi kolem Vladimira Putina a ti přijdou o své výsady na Západě.

Podle poslance SPD Jaroslava Bašty se Rusové na sankce ohledně bank připravovali už od prosince a počítali s nimi. „Bolet je to nejspíš bude, kvůli tomu byly sankce vybrány. Ale zakolkovali je předem do rizik po uznání nezávislosti Doněcké a Luhanské lidové republiky,“ konstatoval.

Kolář avizoval, že si Rusové možná uvědomí, že jim Putin v globálním pohledu škodí. „Já se ale obávám, že nikoliv,“ reagoval Bašta. Podle něj nakonec dojde ke kompromisu, na který doplatí ti, kteří nejsou hlavními účastníky konfliktu. „Ukrajina přijde o dvě republiky, Německo o plynovod Nord Stream 2. Hlavní dialog však není mezi Evropskou unií a Ruskem, ani mezi NATO a Ruskem, ale mezi Spojenými státy a Ruskem,“ podotkl.

Kolář ho doplnil: „Putin již řekl, že nehodlá jednat s Unií, protože ji nepovažuje za rovnocennou instituci. Bohužel jsme na to přistoupili a musíme být rádi, že si vybral USA, protože jsou kvalitním spojencem a sdílí s partnery všechny informace. To, že Evropa přistoupila na ruská pravidla hry, je obrovská chyba.“

Ukrajina kvůli eskalující situaci vyhlásila v celé zemi kromě Doněcké a Luhanské lidové republiky výjimečný stav. Tamní parlament v prvním čtení schválil návrh zákona, který umožňuje obyvatelům země volně nosit zbraně. Tajné služby navíc prezidenta Voloddymyra Zelenského varovaly, že by Rusové mohli vzít útokem velká města Charkov, Cherson a metropoli Kyjev.

Tagy: