Zaplavené domy a vyvrácené stromy. Kvůli silnému dešti byla evakuována část Sydney

Neustávající přívalové deště v sobotu v noci vyhnaly z domovů část obyvatel největšího australského města Sydney. Bleskové záplavy, prudký vichr a nadměrné srážky na východním pobřeží země způsobily dalekosáhlé škody, informovala agentura Reuters.

Varování před povodněmi a výzvu k evakuaci obdrželo okolo 13 oblastí Nového Jižního Walesu, který je s osmi miliony obyvatel nejlidnatějším australským státem. Podle premiérky tamní regionální vlády Gladys Berejiklianové je počasí horší, než se čekalo, obzvlášť v nízko položených oblastech na severozápadě Sydney.

„Včera jsme doufali, že to bude jen událost, která se odehraje jednou za 20 let, teď to vypadá jako událost, která se odehraje jednou za 50 let,“ uvedla premiérka. Výzva k evakuaci podle ní nejspíš čeká ještě další čtyři tisíce lidí. Berejiklianová dříve varovala, že vydatný déšť v oblasti potrvá až do konce příštího týdne.

„Rozsáhlé škody nepůsobí jenom déšť, ale i silný vítr,“ sdělil stanici ABC meteorolog Jonathan How. Prudký déšť bude Sydney i zbytek státu bičovat i v neděli, dodal meteorolog, podle kterého v některých oblastech naprší až 200 milimetrů srážek.

Vyvrácené stromy a zničené silnice

Australské záchranné složky za noc ze soboty na neděli přijaly okolo 600 telefonátů s žádostí o pomoc, přes 60 volajících potřebovalo zachránit ze zaplavených domů. Od čtvrtka, kdy se nad východem Austrálie spustil déšť, přijaly už zhruba šest tisíc hovorů.

Rychle se ženoucí voda, kterou lze vidět i na záběrech televizních stanic a ve videích na sociálních sítích, zaplavila domy, silnice, vyvracela stromy a ničila dopravní infrastrukturu. Záchranáři odhadují, že poškozeny budou až stovky obydlí. Kvůli počasí dnes část škol zrušila výuku, zavřeny jsou některé silnice a dodávky vakcín proti covidu do Sydney se zpomalí, což naruší vládní plán naočkovat v následujících týdnech bezmála šest milionů lidí.

Tagy: