Chcete mít kino ve svém obýváku? Žádný problém s projektorem XGIMI HORIZON Ultra

Nový projektor XGIMI HORIZON Ultra překvapí kvalitou obrazu i funkcemi

Nový projektor XGIMI HORIZON Ultra překvapí kvalitou obrazu i funkcemi

Nenápadná „elektronika v retro designu“, která přemění obývák v domácí kino. Tak by se dal popsat nový projektor HORIZON Ultra od čínského výrobce XGIMI. Ten překvapí nejen kvalitou obrazu, ale také svými funkcemi. Šikovné zařízení se systémem Android TV totiž spojuje výhody LED i laserových projektorů a zároveň eliminuje jejich hlavní nedostatky. Díky tomu si mohou milovníci filmů užít 4K obraz s jasnou kresbou laseru a plnou barevnou škálou, jakou nabízejí nejlepší LED projektory. Pozadu nezůstává ani zvuková výbava, bohatá konektivita či herní režim.

Čínský technologický gigant XGIMI nepatří na západní polokouli k nejznámějším společnostem, na domácí půdě přitom jde o jednu z nejprodávanějších značek projektorů. Díky úzké spolupráci s Googlem má na kontě například první přenosný FullHD projektor s Android TV na světovém trhu. Nyní výrobce představil svou novou vlajkovou loď s názvem HORIZON Ultra.

Na první pohled by si ho člověk spletl s retro reproduktorem, zařízení ale klame tělem. Pokud fanoušci domácích kin někdy čelili dilematu, zda zvolit tradiční lampové LED projektory, nebo jejich laserové protějšky, nejnovější přírůstek do rodiny XGIMI jim rozhodování znatelně ulehčí – kombinuje totiž to nejlepší z obou světů a jedním vrzem se zbavuje i jejich zásadních nedostatků.

Kompaktní domácí kino

LED projektory získaly na oblíbenosti díky rychlému spouštění, tichému provozu i dlouhou životností. Body jim ovšem ubíral nižší jas – za většího světla tak diváci museli hodně zaostřit očima, aby vůbec něco viděli, co se před nimi promítá. Laserové projektory jsou v tomto ohledu znatelně ostřejší a kontrastnější, na druhou stranu trpí nepříliš věrným podáním barev. A to je hranice, kterou nejeden fanoušek kvalitního obrazu zkrátka nezkousne.

Kombinace obou zmíněných technologií tak projektoru HORIZON Ultra propůjčuje unikátní zobrazovací schopnosti. Chlubit se může mimořádně širokým pokrytím barevného rozsahu (okolo 95 procent škály DCI-P3) či vysokým jasem o hodnotě 2300 ISO lumenů. Jinými slovy tak výsledný obraz nemá problém ani s věrným barevným podáním, ani se svou ostrostí a viditelností.

Příjemným aspektem jsou také další vlastnosti projektoru. Díky výkonným vnitřnostem nabídne náročným divákům 12bitovou technologii úpravy obrazu Dolby Vision či úhlopříčku 40 až 200 palců (tedy 101 až 508 centimetrů). Zařízení tudíž zvládne promítnout obraz na malých plochách i velkých plátnech.

Vhod přijde také automatické nastavení obrazu, které má uživatelům ušetřit čas se štelováním projektoru. Systém HORIZON Ultra si umí sám zarovnat a zaostřit obraz do plochy, eliminovat lichoběžníkové zkreslení (například při promítání z boku místnosti) či přizpůsobit jas a barevnou teplotu podle okolního světla.

Milým překvapením je rovněž dvojice zabudovaných 12W reproduktorů Harman/Kardon, čímž odpadá nutnost přikupovat samostatné zvukové moduly. Vášnivé hráče potěší videoherní režim s latencí pod 18 milisekund. Díky němu nebude docházet ke zpoždění obrazu ve střílečkách a dalších akčnějších titulech, kde se v bleskové rychlosti střídá jedna scéna za druhou. Samozřejmostí je podpora PC a herních konzolí.

Nechybí Android ani rychlá WiFi

Softwarovou vybavenost zajišťuje osvědčený a plnohodnotný operační systém Android TV ve verzi 11, skrze který není problém stáhnout plejádu aplikací, hry, filmy, hudbu či jakýkoliv další podporovaný digitální obsah. Projektor si pochopitelně rozumí také se streamováním skrze Chromecast či Airscreen z mobilního telefonu či notebooku.

XGIMI HORIZON Ultra se nemusí stydět ani za svou konektivitu – nechybí zde klasická kombinace HDMI, USB a LAN portů či bezdrátová připojení v podobě dvoupásmové WiFi 6 nebo Bluetooth 5.2. Projektor je již nyní k dostání v českých obchodech za necelých 50 tisíc korun.

Tagy: