Zášť jde stranou. Pavel se v pátek sejde s Ficem, před volbami si vyměňovali ostré vzkazy

Petr Pavel a Robert Fico

Slovenský premiér Fico navštívil Prahu

Prezident Petr Pavel přijme v pátek odpoledne na Pražském hradě staronového slovenského premiéra Roberta Fica. Informoval o tom tiskový odbor prezidentské kanceláře na webu. Setkání se podle organizátorů uskuteční bez přístupu novinářů.

Dopoledne navštíví Fico, jehož vláda v úterý získala důvěru, Strakovu akademii, kde bude jednat s předsedou vlády Petrem Fialou (ODS). Hned ráno se slovenský premiér setká ve Valdštejnském paláci s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) a dalšími členy horní komory na pracovní snídani.

VÍCE K TÉMATU: Fico ostře k Pavlovi: Nerozbíjejte dobré vztahy mezi našimi národy. Vážím si Klause a Zemana

Fico se v době kampaně ohrazoval proti výrokům českých politiků, kterým vzkázal, aby nezasahovali do záležitostí Slovenska. Reagoval na vyjádření českého prezidenta a ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti), kteří mluvili o tom, že je vývoj na Slovensku znepokojuje a je potřeba ho pozorně sledovat.

„Vážený pane prezidente České republiky Pavle, nerozbíjejte dobré vztahy mezi našimi národy jen proto, že slovenská sociální demokracie a velká část slovenského obyvatelstva mají na válku na Ukrajině jiný, suverénní názor,“ vyzval tehdy Fico Pavla na Facebooku.

Dlouholetý politik Fico byl slovenským premiérem naposledy před více než pěti lety. V roce 2018 na funkci rezignoval kvůli politické krizi po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Prezidentka Zuzana Čaputová jeho novou vládu jmenovala koncem října.

Náhradní termín s Klausem

V Praze se má podle médií Fico setkat i s bývalými politiky či zástupci opozice. S exprezidentem Václavem Klausem plánuje náhradní termín, protože bývalý český premiér a prezident je na konferenci v Curychu a nestihne se vrátit včas, sdělil Petr Macinka z Institutu Václava Klause.

Klaus i bývalý prezident Miloš Zeman před volbami vyjádřili podporu slovenským sociálním demokratům. V povolební gratulaci Ficovi Klaus uvedl, že jeho vítězství bylo zasloužené. „Ukázalo se, že volič uvěřil věrohodnému politikovi, kterému jde o jeho zemi, a ne o uspokojení mocné mediálně podporované komunity, která usiluje o něco úplně jiného,“ napsal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pavel podepsal konsolidační balíček

Tagy: