Fico útočí na Pavla. Generál za dva dny ukázal, kdo za ním stojí, říká slovenský expremiér

Několikanásobný slovenský expremiér a lídr strany Směr-SD Robert Fico jen několik dní po vítězství zaútočil na nově zvoleného prezidenta Petra Pavla. Na jedné straně mu sice pogratuloval, následně však začal tvrdit, že Pavel takřka okamžitě odhalil, kdo za ním stojí. Tvrdí to v souvislosti s Pavlovou podporou Ukrajiny. Fico se naopak od vojenských dodávek pro Kyjev distancuje, jde tak i proti oficiální slovenské pozici.

„Blahopřeji novému českému zvolenému prezidentovi Pavlovi, že byl zvolen prezidentem. Je to rozhodnutí českých voličů,“ řekl Fico na tiskové konferenci své strany v Národní radě (slovenský jednokomorový parlament – pozn. red.).

Pak si ale neodpustil kritiku. „Pan generál za dva dny přesně ukázal, kdo je kdo,“ prohlásil s vše vypovídající grimasou. Ficovi vadí Pavlův pozitivní přístup k podpoře Ukrajiny. Budoucí český prezident dokonce už jasně řekl, že by byl pro, aby byla Ukrajina po válce přijata do Severoatlantické aliance (NATO).

„Hned věděl, komu má telefonovat, a hned věděl, že Ukrajina patří do NATO. Dnes už nikdo nemůže pochybovat o tom, kdo za ním je, kdo ho tlačil dopředu, jak ho vymysleli,“ komentoval dále Fico s odkazem na to, že Pavel si po vítězství telefonoval s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a s tchajwanskou hlavou státu Cchaj Jing-wen.

ČTĚTE TAKÉ: Nejistota na Slovensku je u konce. Členové parlamentu odhlasovali termín předčasných voleb.

„K rozhodnutí České republice blahopřeji, ale přesně víme, a to ještě ani nesložil slib, jakou zahraniční politiku bude tlačit český prezident,“ pokračoval Fico a zařadil Pavla po bok slovenské prezidentky Zuzany Čaputové, proti které velmi často brojí. „Stejnou zahraniční politiku tlačí naše paní prezidentka, a proto je prezidentka Čaputová tak nebezpečná pro Slovensko, protože nás dovede k neštěstí,“ prohlásil expremiér.

Samotná Čaputová už dala jasně najevo, že s Pavlem chce spolupracovat a má k němu sympatie. Důkazem je fakt, že slovenská prezidentka dorazila krátce po vyhlášení výsledků voleb přímo do štábu bývalého šéfa Vojenského výboru NATO. Zde ho se svým projevem podpořila a gratulovala mu k vítězství.

Kontrolují naše nebe

I současná slovenská vláda v demisi pod vedením premiéra Eduarda Hegera patří mezi podporovatele Ukrajiny. V uplynulých měsících poslala svému sousedovi například houfnice, raketové systémy či stíhačky ruské výroby. Součástí dohody se státy NATO bylo, že slovenský vzdušný prostor budou hlídat letouny okolních spojenců, mimo jiné i ty české.

„Naše nebe nechrání Maďaři, Češi a Poláci. Oni ho kontrolují. A to je podstatný rozdíl kontrolovat a chránit. Létají nám tu letadla cizích států a tváříme se, že je to výborné. Máme tu americké a německé vojáky, kteří tu mají (raketové systémy) Patrioty, a říkáme, jak je to výborné,“ prohlásil dále slovenský expremiér.

Fico už dlouhou dobu kritizuje právě Ukrajinu, přičemž podle něj nesmí Slováci kvůli válce strádat. „Kvůli komu mají lidé platit dvě a půl nebo tři eura za benzín a naftu? Kvůli Zelenskému? Kvůli Ukrajině? Co my s tím máme, proboha? To je válka mezi Spojenými státy a Ruskou federací,“ nechal se nedávno slyšet Fico s tím, že on s válkou v sousední zemi „nechce nic mít“.

Fico může vyhrát volby

Slovensko čekají v září předčasné parlamentní volby poté, co se současná koalice rozpadla, přišla o důvěru v parlamentu a nakonec krachl i poslední pokus premiéra Hegera získat novou většinu. Ficův Směr-SD se přitom v průzkumech nachází hned za vedoucí stranou Hlas-SD, kterou vede jeho bývalý stranický kolega a rovněž bývalý předseda vlády Peter Pellegrini. Ten před časem založil novou partaj právě s lidmi, kteří opustili Ficův Směr-SD.

Fico má nicméně dle současných průzkumů poměrně solidní šanci, že by nadcházející volby mohl vyhrát a stát se již počtvrté slovenským premiérem. V takovém případě by jej takřka jistě čekala i vzhledem k blízkosti obou zemí jednání s budoucím českým prezidentem Pavlem.

Tagy:
NATO Ukrajina Petr Pavel Peter Pellegrini Zuzana Čaputová Robert Fico Volodymyr Zelenskyj Kyjev Národní rada Eduard Heger Parlament České republiky SMER - sociálna demokracia ruská invaze na Ukrajinu Vláda Slovenské republiky