Zastavte válku, lžou vám. Žena narušila zprávy ruské televize, podle právníka je nezvěstná

Živé vysílání ruské státní televize narušila v pondělí žena s transparentem, na němž stálo „zastavte válku“. Jak se později ukázalo, jednalo se o zaměstnankyni TV Marinu Ovsyannikovou.

Živé vysílání ruské státní televize narušila v pondělí žena s transparentem, na němž stálo „zastavte válku“. Jak se později ukázalo, jednalo se o zaměstnankyni TV Marinu Ovsyannikovou. Ženě zřejmě hrozí tvrdý trest, vzhledem k nově přijatému zákonu. Ten postihuje lidi, kteří se postaví proti oficiální linii Moskvy, až 15letým odnětím svobody. Podle ruských médií byla žena zadržena, právník však uvádí, že je nezvěstná.

Válku na Ukrajině rozpoutanou Ruskem v únoru označuje Kreml za „zvláštní vojenskou operaci“ s cílem „demilitarizovat a denacifikovat“ Ukrajinu. Stejný slovník používá i ruská státní televize, která pondělní incident prověřuje.

Ovsyanniková, zaměstnankyně s ukrajinskými kořeny, se při hlavních zprávách postavila za moderátorku zpravodajské relace s transparentem, na němž byl vedle anglického nápisu a ruské a ukrajinské vlajky také rusky psaný text: „Zastavte válku. Nevěřte propagandě. Tady vám lžou.“ Poslední věta byla znovu anglicky: „Rusové proti válce.“

Zodpovědnost nese jen Putin

Protestující před svým činem natočila video zveřejněné na Twitteru, ve kterém říká, že bohužel poslední roky pracovala v ruské státní televizi, za což se nyní velice stydí. Podle ní je to, co se nyní na Ukrajině děje, zločin. Zodpovědnost za agresi podle ní nese jediný člověk – ruský prezident Vladimir Putin.

Proti válce na Ukrajině se v Rusku konala o víkendu řada demonstrací. Policie při nich zadržela stovky lidí.

Ruští poslanci začátkem března jednomyslně schválili zavedení trestní odpovědnosti s možností uložit až 15 let vězení za dezinformace a lživé zprávy o ruské armádě, za diskreditaci ozbrojených sil a výzvy k protiruským sankcím.

Dopad zákona ukazuje i to, že když o dnešním incidentu v televizi informoval web nezávislého listu Novaja Gazeta, musel konstatovat, že obsah protestního sdělení nemůže zveřejnit. Na fotografii, kterou přetiskl, je text na transparentu zamlžen. List rovněž informoval, že zaměstnankyně TV byla zadržena. Advokát, který přijel ženu obhajovat, však uvedl, že zmizela a nikdo ji nemůže najít.

Tagy:
válka Vladimir Putin Moskva Twitter Ukrajina televize protesty Rusko novinářka Ozbrojené síly Ruské federace Moskevský Kreml Marina Ovsyanniková