Zastropování cen demonstrace neukončí, míní komentátor. Roli hrají nejen nadcházející volby

Demonstrace proti vládě Petra Fialy (ODS) na Václavském náměstí (3. září 2022)

Vláda v pondělí 12. září oznámí zastropování cen energií. Podle komentátorů Petra Fischera a Miroslava Koreckého však tento krok protesty proti vládě neutiší. Jsou toho názoru, že pomoci mohou až faktické dopady přijatých opatření v energetické krizi.

„Zastropováním cen demonstrace zřejmě neskončí. Konec konců odbory oznámily demonstraci na konec října – ta bude, ať se bude dít cokoliv. Důvody pro protesty pominou až ve chvíli, kdy lidé sami fyzicky pocítí, že už pomoc dostali a bylo jim ulehčeno. Například na výpisech z energií nebo až uvidí odečty. Tedy, až se jich pomoc dotkne. Do té doby klid nebude,“ podotkl Fischer.

Dodal však, že si není jistý, zda bude klid i poté. „Celou situaci využívají lidé pro své osobní kampaně, především mám na mysli Josefa Středulu. Tam je těžké říci, zda to využívá pro svou prezidentskou kampaň,“ dodal. Korecký připomněl, že v tuzemsku zažíváme dobu před volbami – komunálními, senátními i prezidentskými.

„Nálada ve společnosti bude vyexcitovaná. Pokušení přiživit na tom své kampaně bude veliké. Vláda něco udělat musí, byl zde půlrok čekání na Godota, který nepřišel. Vláda nyní vidí, že jí preference padají, ministr Jozef Síkela je vyzýván z vlastních řad k rezignaci. U zastropování je to otázka politická, do jaké míry bude vláda ochotná sáhnout do státního rozpočtu,“ uzavřel.

Poskytuje vláda lidem dostatečnou pomoc? A jak se komentátoři staví ke kauze Čapí hnízdo? Nejen to se dozvíte ve výše přiloženém videu.

Tagy:
demonstrace protest pomoc kampaň volby Josef Středula vláda sociální služby energetická krize Miroslav Korecký Petr Fischer zastropování