Zátah v pražské Sapě: Celníci u trhovců objevili padělky za miliony korun

Zátah v Sapě

Zátah celníků

Další zátah celníků v pražské asijské tržnici opět přinesl ovoce. Objevili obrovské množství padělků za miliony korun. Při akci jim ale museli pomoct kolegové z Pardubic.

Taktika byla stejná jako posledně. Celníci se ztratili mezi stovkami běžných zákazníků. Šli v civilu. Tentokrát si hlavní role zahráli kolegové z Pardubic. „Což se nám velmi osvědčilo, protože jsme zjistili, že oni je na Sapě neznají, mají prostě neokoukané tváře,“ uvedla pro CNN Prima NEWS mluvčí Celní správy Ivana Kurková.

Po chvíli utajené celníky oslovil manželský pár trhovců s lákavou nabídkou. Prodejci je zavedli do tajného kontejneru. Když celníci odtajnili svojí identitu, muž se rozběhl pryč. „Vietnamci se podařilo utéci, paní to již nestihla, takže po skončení akce byla převezena na celní úřad k podání vysvětlení,“ popsala Kurková.

Obří kontejner byl napěchovaný padělky nejrůznějšího zboží světových výrobců. Šlo o pět tisíc kusů falzifikátů. „V případě, že by se to manželskému páru podařilo postupně prodat, tak škoda majitelů ochranných známek by byla více než 15 milionů korun,“ doplnila Kurková.

Prodejci o své zboží přišli. Celníci ho z kontejneru naházeli do pytlů a odvezlli na celní úřad. Tam ho ještě budou pracovníci detailně počítat. Trhovcům navíc teď hrozí i velká pokuta. „Za poslední dva měsíce jsme byli na této tržnici třeba čtyřikrát, pokaždé s velkým úspěchem a podobné akce budou probíhat i nadále,“ uzavřela Kurková. Zabavené padělky nakonec skončí buď v drtičce odpadu, nebo ve spalovně.

Tagy: