Jdou se lovit Vietnamci. Cílí na ně i Babiš, k urnám se jim ale nechce či nemohou volit

Politici se vydali na lov voličů ve vietnamských komunitách. Premiér Andrej Babiš (ANO) se objevil v pražské tržnici Sapa, kde se nechal ostříhat. Uskupení Trikolóry, Svobodných a Soukromníků (TSS) zase vsadilo na billboard ve vietnamštině. Zástupci komunity nevidí v návštěvě předsedy vlády problém – berou ho jako reklamu pro své podniky. Vietnamci oslovení redakcí CNN Prima NEWS ale dodávají, že ho volit nebudou – někteří zmiňují jako důvod EET, jiní se o politiku nezajímají a někteří ani nemají volební právo.

Na předvolební autogramiádu v „Malé Hanoji“ přijel premiér 4. září. Před supermarketem Tamda podepisoval ve svém stánku knížku Sdílejte, než to zakážou a fotil se s lidmi z vietnamské komunity. Poté si prošel obchody a nechal se ostříhat u místního kadeřníka. Později Babiš na sociálních sítích zdůraznil, že má s vietnamským prezidentem dobré vztahy, připomněl český dar v podobě vakcín proti covidu a pochválil komunitu za šití roušek během loňské vlny pandemie.

Pan Tuan, který má v Sapě podnik se smíšeným zbožím, nevidí v návštěvě Babiše v rámci předvolební kampaně problém. Přítomnost premiéra na tržnici vnímá jako reklamu pro vietnamskou komunitu. „Já vlastně jenom vím, že je předsedou vlády, tak proč ho nepřivítat. Aspoň se zviditelníme, je to reklama zadarmo. Když to přiláká více Čechů sem, aby se podívali, co nabízíme, tak to přece nemůže uškodit,“ vyjádřil svůj názor pro CNN Prima NEWS. Na dotaz, zda Babiše podpoří ve sněmovních volbách, ale řekl, že ne. „Nemám české občanství a volby mě moc nezajímají,“ odvětil.

Se šéfem hnutí ANO se vyfotila paní Ha, ani ta ovšem nemá české občanství. Stejně jako pan Minh rovněž nevnímá Babišovu předvolební kampaň v Sapě jako problém. „Je to stejné, jako když byl (exprezident USA) Barack Obama v Hanoji a sedl si s Anthonym Bourdainem na bún chả. Prostě taková atrakce, tak proč si neudělat selfie. Nestává se často, že Sapu navštíví premiér, navíc s vietnamským velvyslancem a dalšími důležitými lidmi,“ řekla redakci CNN Prima NEWS.

Její známá si prý od Babiše nechala podepsat knížku Sdílejte, než to zakážou, číst ji ale neplánuje. „Je to dlouhé a ještě česky, k čemu by jí to bylo,“ okomentovala se smíchem trofej své kamarádky.

Na dotaz, zda si kromě Babiše všimli i dalších kandidátů v barvách hnutí ANO, pan Tuan i paní Ha uvedli, že spíše ne. Vzpomněli si ale na ministryni financí Alenu Schillerovou, která premiéra doprovázela do Sapy. „Nebyli jsme si jistí, kdo to je, tak jsme ji googlili. Má hezké fotky na Instagramu,“ řekla redakci Ha. S dalšími kandidáty to už měla horší. „Kdože?“ odpověděla na dotaz, zda zná třeba vicepremiéra Karla Havlíčka. I ten se v Sapě objevil.

Uznala, že dění na úrovni vlády sleduje spíše podle toho, jestli se jí přímo něco z něho dotýká, jinak o politiku celkově nejeví příliš zájem. „Více jsem to sledovala, když se zavádělo jedno opatření za druhým. Podle toho jsem se řídila, zda můžu mít otevřený podnik. Často jsme ale nevěděli, co aktuálně platí a co ne, musely nám s překladem pomáhat děti, které česky umí pořádně. A i ty měly občas problém porozumět, podle čeho se máme řídit,“ navázala paní Ha.

Svěřila se, že má údajně spoustu známých, kteří by měli zájem i volit, ale jednoduše nemohou. „A zařizovat si občanství jen kvůli volbám je nesmysl,“ podotkla pro CNN Prima NEWS.

Mladý pomocník v jednom z obchodů v Sapě – Nguyen Tung Nam – se sice narodil v Česku, ale o politické dění nemá příliš zájem. Nyní se věnuje studiu a brigádě, ve volném čase hraje hry nebo kouká na animované filmy. Že se nedaleko tržnice nacházel billboard TSS s hesly ve vietnamštině, si sice všiml, ale nijak ho to nedonutilo se chystat na volby. „Navíc mám trošku problémy s jazykem. Mluveným slovem se domluvím, ale čtení je trošku složitější s těmi všemi háčky a čárkami na obě strany. Vlastně toho moc nepřečtu,“ vysvětlil Nam.

V podobné situaci se podle něj nachází více Vietnamců, kteří se narodí v Česku. O billboardu se v Sapě začalo mluvit mezi staršími zástupci komunity. Spíše je ale zajímalo, kdo jsou daní lidé na plakátech zač. Tam často končila jejich zvědavost. „Sice umí přečíst text na reklamě, ale nemůžou volit, alespoň teda ti starší. A ti, kteří volit můžou, to zase nepřečtou a mnohdy ani nepracují v Sapě,“ pokračoval Nam.

Největší škraloupy? EET a koronavirová opatření

O možnost volit nepanuje příliš velký zájem ani mezi mladými Vietnamci mimo Sapu. Ti, co jsou zcela počeštělí, politické dění jednoduše příliš nesledují. „Soustředím se na studium a práci. Občas se ke mně dostane nějaký článek nebo meme, ale to je tak všechno. Nemám moc čas zkoumat, kdo co slibuje, a jestli své sliby opravdu splní,“ řekla pro CNN Prima NEWS vysokoškolačka Nguyen Thu Thuy. Obdobně to prý má i její o něco starší sestra, která již pracuje v marketingové agentuře.

Volby 2021 v jasných otázkách a odpovědích

Zajímají vás konkrétní body z programů politických stran, ale nechcete se probírat stovkami stránek? Redakce CNN Prima NEWS vybrala hlavní témata za vás.

Programy stručně

Pokud by měly jít k volbám, hlas by dle svých slov nedaly vládním stranám a politickým subjektům, které brojí proti ekonomické migraci. „I naši rodiče byli jen lidé, kteří chtěli jít za lepším prostředím. Vietnam byl po válce a práce tam bylo málo. Člověk pak nechápe, když tu někteří čeští vlastenci bojují proti ekonomickým migrantům a pak si po hospodě jdou koupit svačinu do vietnamské večerky, protože nic jiného už otevřené není,“ doplnila Thuy.

Trang Phamova, která pracuje ve startupu REkrabička, nesleduje politiku pravidelně. V říjnu ale má v plánu hodit svůj hlas do urny. „S blížícími se volbami se situaci snažím sledovat. Volit určitě půjdu,“ napsala redakci CNN Prima NEWS.

Nguyen Van Quang, který v Brně studuje ekonomický obor a pracuje na částečný úvazek v bance, je jeden z mála oslovených, který plánuje jít volit. Hnutí ANO ale hlas dle svých slov nedá – vadí mu, že se Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová zasloužili o zavedení elektronické evidence tržeb (EET), které spoustě vietnamských podnikatelů způsobilo vrásky na čele.

„Na rozdíl od Čechů máme dobrou paměť, přes EET u mě nejede vlak. Nebylo to nic jiného než náklady a otrava navíc. Nic nám to nepřineslo, rodičům jsem musel jednotlivé funkce na kase překládat a zalepovat tlačítka vietnamskými popisky. Nemáme rádi, když jako podnikatelé musíme s donucením investovat do něčeho, co nám vlastně nedá nic nazpět. Jsem rád, že aspoň během pandemie od EET upustili,“ řekl redakci Quang, jehož rodiče mají v Brně obchod s textilem.

Stejně tak se mu nelíbilo, jak vláda pracovala během pandemie, hlavně co se týče vydávání restrikcí. „Když jim často nerozuměli ani Češi, jaká byla šance, že tomu budeme rozumět my? A pak to ještě překládat do vietnamštiny? I u kompenzací jsme se docela prali s interpretací,“ vyjmenoval další důvody, proč někteří Vietnamci nevnímají současný kabinet úplně nejlépe.

Jelikož se do ČR přestěhoval, když mu bylo teprve pět let, mluví nyní plynule česky, a i cesta k českému občanství byla o poznání jednodušší. Za sebe si ale myslí, že po integraci do společnosti nevnímá politiku jinak než Češi. „Hodně mých vietnamských vrstevníků nesleduje kampaně, nezkoumá programy a nemá příliš zájem o volby. A ti, kteří ano, se rozhodují stejně jako Češi. Proto si myslím, že vytvářet kampaň čistě pro Vietnamce nemá příliš smysl, když jsme tak počeštělí,“ dodal.

„Je ale pravda, že už spousta Vietnamců má i české občanství, takže ten volební potenciál tu asi je a nedivím se, že se nás nějak snaží oslovit. Ale já třeba nevím, koho mám volit, nikdo mě zatím moc nepřesvědčil,“ svěřil se Quang na závěr.

Vietnamci vytváří hodnoty, zní od Svobodných

Předvolební uskupení Trikolóry, Svobodných a Soukromníků (TSS) se rovněž pokusilo oslovit vietnamskou komunitu, k níž se v Česku oficiálně hlásí okolo 60 tisíců lidí. V průběhu srpna byl poblíž Sapy k vidění zmíněný billboard, který ve vietnamštině lákal například na méně byrokracie, nižší nájmy a celkově pohodlnější podnikatelské prostředí.

„Určitá skupina lidí z této komunity má třeba už za sebou školu a jsou voliči. S jedním klukem jsem chodil na školu, přistěhoval se sem a nastoupil do třetí třídy. Chodili jsme pak i na gymnázium a později jsme založili také e-shop s asijskými potravinami. K této komunitě jsem tedy měl přirozeně blízko, nápad se mi zkrátka líbil,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS pozadí vzniku billboardu Libor Vondráček, předseda Svobodných.

S nápadem souhlasili i zástupci Trikolóry a Soukromníků, sami prý mají s vietnamskou komunitou jen ty nejlepší zkušenosti. „Někdy nás lidi nálepkují, že nemáme rádi cizince a podobně, což samozřejmě není pravda. My si jen přejeme, aby pravidla toho, kdo sem přijde a nepřijde, byla v rukách vlády a České republiky. Naopak oceňujeme, že komunita Vietnamců zde funguje tak, že spíše dává práci a vytváří hodnoty, než že by někde čekala s nataženou rukou na sociální dávky,“ rozvedl dále.

Hesla, která se objevila na billboardu, podle něj nejsou nějakým exkluzivním lákadlem směřovaným k Vietnamcům. „Není to tak, že bychom v cizím jazyce slibovali něco, co bychom nenabízeli i Čechům. Je to přirozená součást našeho programu. Podnikatel Tomáš Baťa vyrůstal v prostředí, kdy daně byly asi čtyřikrát menší než dnes, papírování nebylo skoro žádné a dotace se taky nerozdávaly. Pokud tady zase chceme takto šikovné podnikatele, musíme tu pro ně mít prostředí jako Baťa,“ přiblížil myšlenku Vondráček.

„Myslím, že v řadě vesnic jsou šťastní, že mají aspoň vietnamskou večerku, jinak by si nic nekoupili.“

S překladem billboardu pomáhal právě jeho vietnamský kamarád. „Jazyk stále umí poměrně dobře, stále ještě zažil školu ve Vietnamu. Ty, co se tu narodili, jsme měli taky ve třídě a taky uměli mluvit vietnamsky, takže jsme vycházeli z předpokladu, že většina zvládne nějaký jednoduchý text přečíst,“ dodal pro CNN Prima NEWS.

Interně si uskupení TSS žádné průzkumy nedělalo, tudíž se neví, kolik potenciálních voličů se nachází ve vietnamské komunitě. „Dělali jsme to spíše pocitově. Přišlo nám to jako dobré gesto, i kdyby to mělo být jen pro pět voličů. Myslím, že v řadě vesnic jsou šťastní, že mají aspoň vietnamskou večerku, jinak by si nic nekoupili,“ uzavřel šéf Svobodných.

Tagy: