Zatažená obloha, déšť, ale i sluníčko: Česko čeká počasí jako na houpačce. Jak bude u vás?

Ilustrační foto

Počasí (21.2.2024 6:49)

I v následujících dnech čekají Česko nadprůměrné teploty. Dny ale budou převážně zatažené, s občasnými srážkami. Místy se ale dočkáme i sluníčka.

Během středy očekávají meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) teploty, které jsou typické spíše pro březen než únor. Přes den se budou pohybovat mezi 7 a 11 °C, v Čechách a na jižní Moravě může být až 12 °C. A poměrně vysoké budou teploty i na horách, tam bude v tisíci metrech nad mořem většinou kolem 1 °C, na Šumavě až 4 °C.

ČTĚTE TAKÉ: Přichází La Niña. Riziko hyperaktivní bouřkové sezony se zvyšuje, experti řekli proč

Od severozápadu bude přicházet slabý déšť a přeháňky. Během dne budou četnější na severu a severovýchodě, na zbytku území se objeví pouze ojediněle. „Během dne budou od západu zase postupně ustávat a ubyde i oblačnosti. Na některých místech tak může být přechodně i polojasná obloha,“ uvedla meteoroložka CNN Prima NEWS Michaela Valachová.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu kategorii Déšť, bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Čtvrtek bude ve znamení větší oblačnosti, slunce tak s největší pravděpodobností neočekávejte. Naopak se připravte na déšť nebo přeháňky. Denní maxima budou podobná jako ve středu, mezi 7 a 11 °C. Vítr bude foukat mírný, s nárazy kolem 15 m/s. V návětří hor budou srážky četnější a na Šumavě může spadnout až 20 mm srážek.

pátek dorazí studená fronta. Znamená to, že do Čech přijde studený vzduch, na Moravě a ve Slezsku ale zůstane teplý a bude tam poměrně větrno. Teploty se proto budou výrazně lišit, a na západě bude chladněji než na východě.

„O víkendu budou srážky pouze ojediněle, jinak bude relativně slunečno,“ poznamenala Valachová. A vydrží i nadprůměrné teploty – rtuť teploměru vystoupí až k 12 °C.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jaro na horách trápí vlekaře, někde museli úplně zastavit provoz. Vrátí se ještě zima?

Tagy: