Ukrajinský důchodce s granátometem zaútočil na ruský konvoj: Ukázal jsem jim, jak se to dělá

Výjimečná situace si žádá výjimečné činy.

Ukrajinec vzal obranu země do vlastních rukou

Ukrajinský senior Valentyn Didkovskyj se postavil ruskému vojenskému konvoji mířícímu do města Buča. Odpálil nákladní vůz s palivem, granáty zneškodnil podstatnou část techniky a přivolal na pomoc blízké jednotky. Zkázu, kterou Rusům způsobil, navíc natočil na mobilní telefon.

„Takto to nyní vypadá u mého domu. Ukázal jsem jim, jak se to dělá. Byli to zas*aní kadyrovci. Namířili si to přímo sem a to byl jejich konec. Toto je všechno, co z nich zbylo,“ popsal Didkovskyj, který se pouze s ručním granátometem postavil ruským jednotkám.

Ukrajinské vojáky na Donbase mnoho let zásoboval jídlem, cigaretami a municí. Minulý rok se ale dostal pod palbu separatistů. Vyvázl s infarktem. Po ruské invazi se pokusil narukovat. Jenže v 64 letech a s prodělaným infarktem ho odmítli. Důchodce přesto nevzdal snahu bojovat za svoji zemi. „Naši chlapci u Irpině během bojů s Rusy ukořistili granátomet RPG-18 a pár granátů. Tak jsem se jich zeptal, jestli by mi to nedali.“

Když Valentyn spatřil konvoj ruských vozidel blížící se k jeho domu v Buči, neváhal ani vteřinu. Připravil si výzbroj a vylezl na karavan na vedlejší zahradě. Kolem projížděla vozidla pěchoty a tanky. „Najednou jsem si všiml vozu, který převážel palivo, a řekl jsem si, že by je to mohlo zastavit,“ popsal ukrajinský senior.

A přesně tak se i stalo. Výbuch a hořící palivo všude kolem znemožnily pohyb Rusů. „Potom jsem hodil první, druhý a třetí granát. Poslední jsem si schovával,“ dodal Didkovskyj.

Zatímco vojáci se zoufale snažili utéct, Valentyn přivolal ukrajinské jednotky. Po pěti minutách už se ozývaly mohutné exploze. „Je mi jedno, jestli zemřu. Tohle je naše město!“ tvrdí odhodlaně Valentyn.

Jeho dům byl po boji výrazně poškozený. Za pomoci syna a dalších válečných veteránů se mu ho ale postupně daří opravovat. „Co k tomu říct? Prostě má kuráž. Jsem na něj hrdý,“ chválí Didkovského  syn.

Tagy: