Zavedeme EET druhé generace, tvrdí Schillerová. Je to šikanózní nástroj, řekl Stanjura

Ministryně financí Alena Schillerová a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura

Plány ANO s EET

Až budeme u vlády, opět zavedeme elektronickou evidenci tržeb, tvrdí hnutí ANO. Krátce poté, co nejsilnější opoziční strana slibovala revizi všech zákonů spojených s konsolidačním balíčkem, zveřejňuje potenciální vítěz příštích parlamentních voleb další plán. Šéfka poslanců hnutí ANO Alena Schillerová prý už začala pracovat na přípravě nové generace EET. Celý systém je ale podle ministra financí Zbyňka Stanjury „šikanózní nástroj“.

Pan Plhák provozuje ve Zlíně větší jídelnu. Denně vyexpeduje asi tisíc jídel. Opětovné zavedení elektronické evidence tržeb by mu nevadilo, má ale obavy. „Náklady na provoz jsou přes sto tisíc. Kdyby s tím stát nějakým způsobem pomohl, nemám s tím absolutně žádný problém,“ popsal pro CNN Prima NEWS Plhák.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Drahota neřekla poslední slovo. Testovací nákup odhalil zdražení potravin, kterých nejvíce?

EET nejprve pozastavila minulá vláda pod vedením ANO kvůli covidu, ta současná evidenci zrušila úplně. Právě ANO teď slibuje, že systém znovu zavede. „Pokud se vrátíme do vlády, k EET se vrátíme. Bude to druhá generace, protože technologie strašně pokročily. Budeme chtít, aby to pro lidi bylo naprosto jednoduché,“ sdělila předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Dodala, že už má pracovní skupinu, která se tomu věnuje.

Státu prý utíkají miliardy a jedině EET s tím může něco dělat. „Pravda je taková, že to byl šikanózní nástroj, který obtěžuje podnikatele. Jen připomenu, že stát to stálo jeden a půl miliardy ročně a přínos je velmi malý,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

V roce 2019 odhadlo ministerstvo financí ještě pod vedením Aleny Schillerové, že se díky EET po zavedení všech čtyř fází vybere na daních o 20 miliard korun víc. Současné ministerstvo financí tvrdí, že jde o nesmyslné číslo. Úplné zrušení ale kritizují i někteří ekonomové. „Konec EET a méně agresivní výběr daní posunuly část lidí a firem do šedé ekonomiky,“ řekl ekonom Tomáš Havránek.

Právě Havránek odhadl, že ukončení evidence připravilo státní kasu o dvě až tři procenta HDP Česka. Finanční správa teď chystá nový digitální daňový a informační systém. Podle šéfa státní kasy povede ke zlepšení výběru daní. „Kontroly daňových poplatníků budou cílené a na základě analýzy dat. Nebudou to masivní nálety, přinese to lepší výběr daní,“ sdělil Stanjura.

Tagy:
Zlín Alena Schillerová EET ANO 2011 Zbyněk Stanjura vláda Česko daň Ministerstvo financí České republiky Tomáš Havránek