Horká neděle v Česku: Teploty se přiblíží k 30 stupňům Celsia, očekává se překonání rekordů

Slunce nad Prahou

Počasí (7.4.2024 7:07)

Obloha bez mraků, letní teploty a mnoho sluníčka, předpověděl na nedělní den Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V Čechách může rtuť teploměrů vystoupat až k 29 °C. Teplé počasí bude pokračovat i v dalším týdnu, ovšem v úterý začne přibývat oblačnost.

Teplotní rekordy padaly už v sobotu, a to na 170 stanicích, které měří více než 30 let, připomněl ve vysílání CNN Prima NEWS meteorolog Filip Smola. „Nejtepleji bylo v Doksanech, kde naměřili 27,8 stupně Celsia,“ sdělil. A je reálné, že rekordy budou padat i v poslední den týdne.

K TÉMATU: Desítky kolabujících běžců a extrémní vedro. Na pražském půlmaratonu aktivovali traumaplán

V neděli očekávají odborníci z ČHMÚ jasno až polojasno. Teploty se budou pohybovat mezi 23 až 27 °C. Teplotní maxima mohou v Čechách ojediněle dosáhnout i 29 °C, v horských oblastech bude okolo 19 °C.

Během noci z neděle na pondělí bude jasno až polojasno, ojediněle se mohou na obloze vyskytnout mraky. Nejnižší teploty v rozmezí od 16 do 12 stupňů Celsia, v západní polovině Čech kolem 10 stupňů Celsia.

Jasná až polojasná obloha se objeví i v pondělí, ovšem na některých místech se může vyskytnout oblačnost. Nejvyšší teploty během dne očekáváme kolem 22 až 26 °C, přičemž v Čechách mohou vystoupat až k 28 °C. V 1 000 m na horách se budou teploty pohybovat okolo 18 °C, na Šumavě až 24 °C.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

V úterý bude zpočátku dne oblačno až polojasno, od západu bude přibývat oblačnosti. V Čechách se na většině území vyskytnou přeháňky s ojedinělými bouřkami. Teploty se budou pohybovat v rozmezí 22 až 26 stupňů Celsia.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Písečný prach ze Sahary opět zasype Česko. Meteorologové řekli, kdy a kde se objeví

Tagy: