Závod formule 1 v Brně je reálný, říká Šťovíček. Promluvil i o cenzuře pilotů s názorem

Ve třetí epizodě podcastu Klub rváčů vystoupil vlivný advokát sportovního světa Jan Šťovíček, který je členem Světové rady motosportu Mezinárodní automobilové federace (FIA) a viceprezidentem motocyklové federace FIM Europe. Do jeho agendy spadají i závody formule 1. Společně se spoluautorem podcastu Radkem Pokorným jsou dva nejvýše postavení Češi ve FIA. V rozhovoru dále nastínili, jak se v zákulisí světové federace vyjednává o miliardových smlouvách, a jak do dění ve světě F1 zasahují geopolitické vlivy a vůbec celosvětová politika. Šťovíček zároveň popsal ambiciózní plán, jak do Česka dostat závod formule 1.

Podle Jana Šťovíčka je pořádání závodu formule 1 v Brně reálnou variantou. Druhé největší město České republiky by mělo být schopné hostit formuli 1 z hlediska sportovního i technického. „Z hlediska zázemí je úplně ideální, protože nedaleko je letiště ve Vídni, pak letiště v Brně, je tam kapacita hotelová, kempy a podobně, to všechno si Brno vyzkoušelo v souvislosti s MotoGP,“ řekl Šťovíček ve třetí epizodě podcastu Klub rváčů.

ČTĚTE TAKÉ: S Pastrňákem si telefonuji, překvapila herečka Bohdalová. Chystá se vypravit na finále

Kdyby se konala formule 1 v Brně, přineslo by to i výhody ekonomické. „V současné době, kdy je ten boom formule 1 a všichni pořadatelé ji chtějí pořádat, protože vědí, že na tom vydělají, tak je to reálné i z hlediska ekonomického. Kdyby se objevil investor, který by do toho zainvestoval nějakou částku, myslím, že by nemusela být ani tak závratná, tak se mu to ve finále vrátí a ještě se na tom dá vydělat,“ upozornil.

Šťovíček vidí naději v jednání s ministrem financí a premiérem. Kdyby se podle jeho slov mělo hovořit o dotaci, musela by se zařadit do kategorie významných sportovních akcí mimořádné důležitosti. „Což schvaluje vláda, takže to je samozřejmě na ministrovi financí, kdo by pro to uvolnil prostředky, ale to jsme opravdu ještě hrozně daleko. Spíš je zapotřebí, a to je ta fáze, kde se teď pohybujeme, otestovat, jestli by tomu všichni byli vůbec nakloněni. Samozřejmě chci udělat testování, protože to je náš úkol,“ vysvětlil.

Tvrdost zákulisí světové federace

FIA má podle Radka Pokorného pevně daná pravidla. „Je tam aparát, který to připravuje a tak dále. My jsme tady od toho, abychom věci přebrali. Kolegové i aparát jsou podle mě velmi profesionální, proto některá podání nebo články v novinách, které tady eskalovaly, nějaká vyšetřování, byly velmi rychle vráceny na zem, když se ukázalo, že řada věcí není pravda, nebo že byla špatně interpretována. Takže já jsem ten, kdo by měl vytáhnout z hromady papírů ty správné a říct, jak to bylo,“ popsal svoji funkci ve FIA Pokorný.

F1 v područí světové politiky?

Během závodů F1 se samozřejmě řešila také účast Rusů v souvislosti s agresí na Ukrajině. „FIA má takový systém, který říká, ano, ruský jezdec může jet, ale samozřejmě bez všech symbolů a tak dále,“ nastínil Šťovíček s tím, že Rusové, kteří chtěli závod jet, museli podepsat prohlášení, že odsuzují režim a válku na Ukrajině. To ovšem ale nikdo podepsat nechce, protože za to v Rusku hrozí vysoké tresty odnětí svobody.

„Světová politika do toho prolíná a nedá se to úplně oddělit,“ doplnil vlivný advokát.

Putinův postoj k formulím

Putinův postoj k závodům formulí byl prý velice pozitivní. Když měli kongres v Petrohradu, prezident ruského autoklubu zařídil, aby Putin přišel valnou hromadu FIA pozdravit. „Bylo vidět, že mu to není úplně cizí. Myslím, že navštěvoval závody v Soči,“ podotkl člen Světové rady motosportu FIA.

Cenzura pilotů s názorem

Moderátor podcastu Klub rváčů také komentoval, proč FIA cenzuruje piloty s názorem. „Je tady určitá snaha sport odseparovat od politiky, tedy učinit ho apolitickým. Upřímně si myslím, že to úplně nejde,“ zamyslel se Šťovíček a poukázal na olympiádu.

„Teď je to vidět na příkladu olympiády, to ještě bude zajímavé. Myslím tím, za jakých podmínek se to odehraje, jaké to bude mít konotace. Úplně ale chápu mezinárodní federace, které se prostě nechtějí nechat zatáhnout do politických problémů, je to komplikace,“ řekl Šťovíček.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kanadští hokejisté si užívali noční Prahu. Vypadali, jako kdyby je přejel vlak, říká Vrána

Tagy: