Zavraždili amerického novináře Pearla. Přesto je pákistánský soud pustil na svobodu

Pákistánský nejvyšší soud nařídil propustit muže, který byl za vraždu amerického novináře Daniela Pearla odsouzen k smrti a následně zproštěn viny. Informovala o tom agentura AP. Soud zároveň odmítl odvolání novinářovy rodiny proti osvobozujícímu rozsudku.

Pearl byl unesen a brutálně zavražděn v roce 2002, k trestu smrti byl za to odsouzen Brit pákistánského původu Chálid Umar Šajch. Další tři lidé dostali původně doživotní tresty, soud potvrdil i jejich propuštění.

„Tento rozsudek je úplným výsměchem spravedlnosti a propuštění těchto zabijáků ohrožuje novináře i obyvatele Pákistánu,“ uvedla Pearlova rodina v prohlášení zveřejněném jejím právním zástupcem.

Soud pákistánské provincie Sindh zrušil loni v dubnu Šajchovi trest smrti za vraždu a za únos mu nařídil sedmileté vězení s tím, že tuto dobu si již Šajch, zadržený v roce 2002, odbyl během svého 18letého pobytu za mřížemi. Tresty zrušil i jeho třem údajným komplicům.

Proti rozhodnutí se však odvolala Pearlova rodina i provincie Sindh, kvůli čemuž byli muži nadále ve vazbě i přesto, že stejný soud nařídil jejich propuštění na konci loňského roku.

Washington dříve uvedl, že bude požadovat Šajchovo vydání do USA, kde by předstoupil před soud. Americké velvyslanectví v Pákistánu zatím rozhodnutí soudu nekomentovalo.

Daniel Pearl byl investigativní novinář, zpravodaj listu The Wall Street Journal, který pátral po muslimských skupinách napojených na teroristickou síť Al-Káida. V lednu 2002 byl naposledy spatřen v Karáčí, o měsíc později americké velvyslanectví v tomto jihopákistánském velkoměstě obdrželo video, na kterém mu skupina ozbrojenců uřízla hlavu.

Umar Šajch se narodil v Londýně, kde studoval a nedokončil studia ekonomie. V roce 1993 podstoupil teroristický výcvik a v roce 1994 byl zatčen v Indii pro obvinění z únosu čtyř turistů. Indie jej pak byla nucena propustit na svobodu po únosu indického civilního letadla islámskými extremisty v roce 1999.

Tagy: