Není důvod zavírat školy. Do budoucna to ale vyloučit nemůžeme, připustil Gazdík

Petr Gazdík

Gazdík k uzavírání škol

Nevidím důvod, proč by se měly zavírat školy, řekl v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS kandidát na ministra školství Petr Gazdík (Starostové). Nevyloučil však, že by k tomu v budoucnu již za pravděpodobné vlády obou koalic (Pirátů a Starostů s ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) mohlo dojít.

Školy by se zavírat neměly, hodnotil aktuální situaci kandidát na ministra školství Petr Gazdík z koalice Pirátů a Starostů. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS však nevyvrátil, že to do budoucna může nastat.

„Teď na 14 dnů nevidím důvod, proč školy zavírat. Kdyby se ale výrazným způsobem situace zhoršovala, v budoucnu zavřené být mohou. Stát se to může,“ připustil Gazdík.

Za neděli laboratoře prokázaly 5 650 případů covidu, což je skoro dvakrát víc než před týdnem. Aktuální opatření však nadále schvaluje vláda v demisi. „Nejsem členem vlády a nová (budoucí – pozn. red.) vláda Petra Fialy (ODS) nevládne. Než začne, může to trvat i několik dnů, týdnů nebo měsíců. Až bude jmenována, představíme kompletní program,“ uvedl dále Gazdík. Její strategie by měla šíření covidu zpomalit.

Kdyby se stal ministrem školství, ve školách by zavedl PCR testy. „Je to sice dražší ale přesnější. Společně s Piráty o to žádáme od jara. Vláda bohužel nevyčlenila kapacity,“ sdělil dále. Koalice prý chtějí vyzvat vládu, aby k nim přistoupila. Epidemie koronaviru tu totiž může být i za rok, byť ne v takové míře. Podle Gazdíka je potřeba zavést jasný systém.

„Jako ministr školství o tom nerozhodnu, to bude záležet na ministrovi zdravotnictví. Nebudu se však hádat a posílat si vzkazy přes média,“ řekl Gazdík, který narážel na napjaté vztahy mezi ministerstvem školství a zdravotnictví vlády v demisi.

Gazdík zároveň vnímá za nešťastné, že se netestují i očkovaní. „Chápu snahu vlády, která chce posílit motivaci k očkování, ale ten tlak je tak velký, že mnohé to více odpuzuje. Z nenávistné kampaně se stává větší problém, než se zdálo,“ podotkl.

Piráti by měli jít do vlády

On sám s povinným očkováním nesouhlasí. „Každý by měl dostat na výběr. Spoléhám na to, že se většina učitelů očkovala. Pokud jste s někým několik hodin ve třídě nebo je na střední škole střídáte, možnost šíření je větší. Věřím, že poslední, co by učitelé chtěli, je nakazit žáky,“ dodal.

Starostové by měli tvořit novou vládu s Piráty a koalicí Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL). Jelikož Piráti přišli o drtivou menšinu mandátů, rozhodují se, zda nakonec nepůjdou do opozice. „Snažíme se chovat k Pirátům velmi slušně, získali ministerstva, která chtěli. Věřím, že zůstanou ve vládě, aby mohli prosazovat svůj program,“ sdělil Gazdík.

Celostátní fórum Pirátů uzavře hlasování v pondělí večer. Pakliže by se rozhodli jít do opozice, musely by obě koalice (Pirátů a Starostů a Spolu ODS, TOP 09, KDU-ČSL) znovu zasednout a vymyslet další postup. „Řekli jsme, že půjdeme společně do vlády a menšina čtyř poslanců by se měla podřídit,“ dodal na konto Pirátů Gazdík.

Tagy: