Vláda plánuje zpřísnit a znovu zavřít Česko. Obchody by měly výjimku, řekl Blatný

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO)

Tisková konference ministra zdravotnictví Jana Blatného

Pokud se budou čísla ohledně koronaviru dál zhoršovat, vláda možná v pondělí rozhodne, že se Česká republika vrátí do čtvrtého stupně v systému PES. Na tiskové konferenci po čtvrtečním jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Podle ministra by ale zůstaly otevřené malé obchody. Během stupně 4 mají být zavřené hospody a restaurace a je zákaz nočního vycházení po 23. hodině.

„V případě, že se situace bude nadále vyvíjet negativně, a netýká se to jen toho vlastního skóre, ale také vývoje v nemocnicích, je možné, že v pondělí bude rozhodnuto o změně. Dopředu říkám, že kdyby k takové změně došlo, byl by dostatečný časový odstup, aby se všichni mohli připravit,“ řekl ve čtvrtek Blatný.

Dodal, že malé obchody by zůstaly otevřené i ve 4. stupni. Systém PES přitom počítá s jejich zavřením. Ve stupni 4 mají být také zavřené restaurace, mohou mít jen výdejové okénko. Od 23. hodiny platí zákaz nočního vycházení.

Vláda také upravila nařízení pro prodej alkoholu. Pravidla jsou nyní nastavená tak, že si například nemůžete koupit svařené víno a chodit s ním po městě. Bude ale možné koupit si ve výdejním okénku pivo v PET lahvi a odnést si ho domů.

Nechoďte s alkoholem po městě, prosí Blatný

„Na trzích je zakázán provoz stravovacích služeb a alkoholu. Není cílem, abychom si na vánočních trzích koupili svařené víno, ale nebude problém zakoupit si dárkovou lahev a odnést si ji domů. Podobně je upraven i prodej přes okýnka. Prosím občany, abychom opatření neporušovali tak, abychom si alkohol koupili v okýnku a pak s ním budeme chodit po městě. Ale není problém si koupit pivo v nádobě a odnést si ho domů,“ řekl Blatný.

Kabinet na čtvrtečním ranním zasedání potvrdil, že nouzový stav bude zatím platit do 23. prosince. Ve středu to už schválila Sněmovna. Vláda původně žádala o nouzový stav až do 11. ledna příštího roku. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) apeloval na poslance, aby vládě vyhověli a Sněmovna se nemusela znovu před Vánoci scházet.

Termín pro nouzový stav na čtvrtečním zasedání vláda jen potvrdila. Sama jej může vyhlásit jen na 30 dní, poté potřebuje souhlas dolní parlamentní komory. Nouzový stav platí v České republice od 5. října. Na jaře trval od 12. března do 17. května.

Blatný také informoval o tom, že Česká republika pošle Ukrajině, Bělorusku, Kosovu a Černé Hoře ochranné pomůcky pro zvládání epidemie za 17 milionů korun. Jedná se například o roušky nebo ochranné obleky.

Tagy: